Opasnost za pametne telefone: Veliki porast mobilnog malwarea

U prvoj polovici ove godine sigurnosni stručnjaci zabilježili su povećanje mobilnog malwarea od čak 50 posto.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.07.2019. / 12:00

Malware (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

U velikom broju slučajeva mobilni uređaji gotovo su u potpunosti zamijenili stolna i prijenosna računala – za surfanje internetom, društvenim mrežama, komunikaciju, gledanje videozapisa i slično nema potrebe paliti računalo, kada je dovoljan samo pametni telefon koji nam je uvijek u džepu. Velika popularnost pametnih telefona privukla je i hakere i kibernetičke kriminalce koji sve češće napadaju mobilne uređaje, a najčešće je riječ o pametnim telefonima koje pokreće Googleov Android.

Malware (Foto: Thinkstock) Kratki vodič kako se zaštititi od "zločestih aplikacija" na Androidu

Prema istraživanju sigurnosne kompanije Check Point, čiji su stručnjaci istraživali napade kibernetičke napade u prvoj polovici 2019., broj napada na mobilne uređaje povećan je za čak 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najrašireniji mobilni malware u prvih šest mjeseci bio je Triad, koji je korišten u trećini napada i preko kojeg napadači mogu preuzeti kontrolu nad telefonima. Riječ je o jednom od najnaprednijih vrsta malwarea koji ugrožava pametne telefone, a koji je čak pronađen predinstaliran na nekim pametnim telefonima niže kategorije.

Druga dva najpopularnija malwarea koja prijete mobilnim uređajima jesu Lotoor, alat koji iskorištava propuste u Androidu, te Hiddad, koji na zaraženim uređajima prikazuje oglase.

Osim povećanog korištenja pametnih telefona, jedan od glavnih razloga povećanja mobilnog malwarea jest i povećano korištenje aplikacija za mobilno bankarstvo, koje kriminalci žele iskoristiti za krađu bankovnih podataka kako bi korisnicima mogli počistiti račune. Sigurnosni stručnjaci posebno upozoravaju na činjenicu da veliki broj korisnika ne pristupa sigurnosti svojih mobilnih uređaja na isti način i s istim oprezom s kojim štite računala jer misle da su telefoni mnogo sigurniji i da im ne prijete tako velike opasnosti.

Malware, ilustracija Zlonamjerni program koji je krao podatke iz vašeg WhatsAppa upravo je postao još jači

To je velika pogreška, napominju iz Check Pointa, koju bi dio korisnika u budućnosti mogao skupo platiti jer ne samo da korisnici na telefonima imaju financijske aplikacije već i brojne privatne podatke, fotografije i videozapise, koji bi, zbog neopreznosti korisnika, mogli pasti u krive ruke.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti