Opcije za koje možda niste znali: Trikovi za korištenje Safarija na iPhoneu i iPadu

Postoje brojne opcije koje će olakšati i ubrzati korištenje preglednika internetskih stranica na Appleovim mobilnim uređajima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.06.2019. / 08:18

iPhone (Foto: Getty images)

Ponekad se iznenadimo koliko stvari ne znamo o aplikacijama koje svakodnevno koristimo – naviknemo se na određene opcije i često ne istražujemo kakve dodatne mogućnosti programi imaju i postoje li opcije koje bi nam mogle olakšati i ubrzati svakodnevno korištenje. Na stranici posvećenoj ljubiteljima i korisnicima Appleovih uređaja Mac Rumors objavili su neke trikove, odnosno opcije koje nisu toliko poznate u mobilnom pregledniku internetskih stranica Safari koji je instaliran na svim modelima iPhonea i iPada.

Ovo su neke od tih manje poznatih, ali iznimno korisnih opcija Safarija:

Zatvaranje više tabova odjednom – nije rijetkost da korisnici imaju otvorene stotine tabova odjednom i, kada ih požele zatvoriti, dio njih misli da moraju isto toliko puta kliknuti na "X" na stranici kako bi ih zatvorili jednu po jednu. No postoji puno jednostavnije i brže rješenje, a to je zatvaranje svih stranica odjednom. Dovoljno je samo u donjem desnom kutu pritisnuti i malo duže držati ikonu na kojoj su prikazana dva kvadrata i pojavit će se nekoliko opcija, među kojima i opcija zatvaranja svih otvorenih kartica.

iPhone Xs i iPhone Xs Max (Foto: AFP) Internetom već kruže glasine o 3 modela iPhonea koje Apple priprema za 2020. godinu

Otvorite nedavno zatvorene tabove – ako želite ponovno otvoriti nedavno zatvorene kartice, potrebno je nakon klika na ikonu s dva kvadrata, malo duže držati prst na opciji "+" koja se nalazi na sredini na dnu samog ekrana i prikazat će se popis stranica koje ste nedavno zatvorili.

Pretraživanje otvorenih kartica – ako imate otvorene stotine kartica, a tražite određenu stranicu, postoji opcija pretraživanja otvorenih kartica koja će vam uvelike olakšati posao. Potrebno je opet kliknuti na ikonu s kvadratima te, kada se pokažu otvorene kartice, otići na sam vrh ekrana gdje se nalazi traka za pretraživanje kartica.

Zatvoriti samo određene kartice – nakon što u traci za pretraživanje kartica pronađete kartice koje ste tražili, dugim pritiskom na "poništi" pored te trake, možete zatvoriti samo te kartice koje ste pretraživali.

Pronalaženje teksta na stranici – kada imate otvorenu stranicu, a želite pronaći određeni tekst na njoj na vrhu stranice u tražilici upišite taj tekst ili samo njegov dio i, kada se otvore rezultati pretraživanja, u samom dnu nalazi se opcija "na ovoj stranici" – klikom na nju moći ćete pretražiti rezultate povezane s tom riječi na ranije otvorenoj stranici.

Tim Cook (Foto: AFP) Što to Apple sprema? Investicije, zapošljavanja i preuzimanja za razvoj tajnih planova

Zatvorite kartice na drugim uređajima – ako imate više uređaja i koristite iCloud s opcijom sinkronizacije Safarija, kliknite dva kvadrata i skrolajte skroz do dna – tu će se pojaviti popis otvorenih kartica na drugim uređajima koje možete jednostavno zatvoriti.

Otvaranje stranice za desktop računala – ako umjesto mobilne želite pogledati verziju stranice za desktop računala, malo duže dodirnite opciju osvježavanja stranice (na gornjem desnom dijelu ekrana) i otvorit će vam se opcija otvaranja računalne verzije stranice.

Izvor: Mac Rumors
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti