Što to Apple sprema? U 6 mjeseci kupili su više od 20 kompanija

Apple je u procesu velike kupovine te je u posljednjih pola godine kupio između 20 i 25 kompanija, ponajviše zbog intelektualnog vlasništva i zaposlenika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.05.2019. / 07:47

Tim Cook (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Čini se da je Apple u posljednje vrijeme uhvatila šoping-groznica te Cook i ekipa konstantno kupuju kompanije. U posljednjih pola godina preuzeli su između 20 i 25 kompanija, rekao je šef Applea u nedavnom intervjuu za CNBC, no kako je riječ o manjim kompanijama, o tome nisu obavještavali javnost.

iPhone X (Foto: Getty Images) Ovo je najprodavaniji smartphone na svijetu

S obzirom na to da imaju veliku količinu keša, akvizicija manjih kompanija skoro se i ne osjeti na njihovu računu, a kako je priznao Cook, u većini slučajeva glavni su razlozi preuzimanja intelektualno vlasništvo tih kompanija te talenti, odnosno zaposlenici. Svima u Appleu jasno je da neće zauvijek moći zarađivati veliki novac prodajom hardvera, ponajviše iPhonea – što pokazuje i situacija na mobilnom tržištu, koje je u padu te se već sada trebaju pripremati za budućnost u kojoj će zarađivati i od usluga i servisa.

Trenutačno nije poznato kakve su kompanije preuzeli i kakvi su planovi s tehnologijom tih kompanija, tj. hoće li tu tehnologiju iskoristiti za razvoj neke nove usluge – npr. na temelju tehnologije kompanije Texture koju su preuzeli predstavili su servis Apple News+ koji po mjesečnoj pretplati omogućuje pristup brojnim časopisima, dok su akviziciju Beatsa od oko 3 milijarde dolara pretvorili u servis za streaming Apple Music.

Inače, Cook je nedavno rekao da tijekom sljedećih pet godina namjeravaju investirati oko 350 milijardi dolara u američku ekonomiju, što uključuje i otvaranje novog kampusa i zapošljavanje oko 20 tisuća ljudi, a Cook kaže da, ako im ostane još novca, "vidjet će što još mogu napraviti".

iPhone (Foto: AFP) Objavljene i nove fotografije: Ovo će biti najveći adut nove generacije iPhonea!

Govoreći o akvizicijama, rekao je da kompanije prosječno kupuju svaka 2-3 tjedna – preuzimaju sve kompanije koje imaju neku stratešku svrhu za Apple. Bit će zanimljivo pratiti poteze kompanije tijekom sljedećih mjeseci jer možda na krilima ovih preuzimanja Apple zaista planira neki novi proizvod ili uslugu s kojom će krenuti u osvajanje novih tržišta.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti