OpenAI dobio rok: Do kraja travnja moraju ispuniti talijanske zahtjeve ako žele da ChatGPT ponovno bude dostupan

Garante je u srijedu objavio niz "konkretnih" zahtjeva koje OpenAI treba ispuniti do kraja ovog mjeseca.

Hina | 13.04.2023. / 08:43

ChatGPT
ChatGPT (Foto: Afp)

 Talijanska agencija za zaštitu podataka odredila je u srijedu kraj travnja kao rok do kojeg OpenAI mora ispuniti njezine zahtjeve u vezi zaštite podataka i privatnosti kako bi se njegov chatbot ChatGPT mogao nastaviti koristiti u zemlji.

OpenAI isključio je 31. ožujka ChatGPT u Italiji pošto ga je agencija Garante privremeno ograničila i otvorila istragu zbog sumnji u kršenje privatnosti.

Talijanska agencija optužila je OpenAI da ne provjerava dob korisnika ChatGPT-a i kritizirala "nepostojanje bilo kakve pravne osnove" koja bi opravdavala masovno prikupljanje i pohranjivanje osobnih podataka.

ChatGPT Pala i prva zabrana ChatGPT-a, i to u ovoj europskoj zemlji

Garante je u srijedu objavio niz "konkretnih" zahtjeva koje OpenAI treba ispuniti do kraja ovog mjeseca.

Agencija će samo u tom slučaju suspendirati privremena ograničenja korištenja podataka talijanskih korisnika i ChatGPT će ponovno biti dostupan u Italiji.

Italija je prva zapadnoeuropska zemlja koja je tako reagirala protiv OpenAI-ja, no brzi razvoj tehnologije privukao je pozornost zastupnika i regulatora u nekoliko zemalja.

Mnogi stručnjaci smatraju da su potrebni novi propisi koji će regulirati umjetnu inteligenciju zbog njezina potencijalnog utjecaja na nacionalnu sigurnost, radna mjesta i obrazovanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti