Opera je danas predstavila novu verziju svog browsera za osobna računala te novi mobilni web preglednik Opera Touch koji je trenutno dostupan samo korisnicima Androida. Iz Opere kažu kako će ova dva preglednika internetskih stranica zajedno promijeniti način na koji surfamo internetom.

Najvažniji novitet web verzije nove Opere jest opcija Instant Search – unutar, tj. iznad već postojećeg prozora otvara se tražilica, a nakon što korisnici saznaju što su trebali, jednostavno zatvore taj prozor za pretraživanje te se ponovno prikazuje posljednje otvorena stranica.

Prema anketi koju je provela Opera među korisnicima, jedan od najvećih problema prilikom pretraživanja je što se mora otvarati novi prozor za guglanje ili se pojam pretraživanja upisuje u adresnu traku, čime se gubi trenutni sadržaj. Ovakav brzi način pretraživanja rješava te probleme jer će nakon pretraživanja korisnici moći nastaviti surfati na istoj stranici koju su pregledavali prije pretraživanja. 

Također, kako danas korisnici imaju otvorene desetke tabova, često se teško snaći u takvom kaosu i pronaći tab koji tražimo, a Instant Search rješava i ovaj problem jer se putem njega mogu pretraživati i otvoreni tabovi.

Što se Opere Touch tiče, ovaj je mobilni browser zanimljiv je jer donosi jedan veliki novitet – FAB, odnosno fast action button, tipku za brze akcije zahvaljujući kojoj korisnici mogu surfati samo jednom rukom. Klikom na tu tipku otvara se nekoliko opcija poput pretraživanja, pregleda otvorenih tabova te drugih kontrola browsera.

Opera (Foto: Opera) (Foto: Opera)

Dakle, sa sadržajem se može upravljati samo jednom rukom, odnosno samo s palcem, što je često jako teško na sve većim telefonima koje danas koristimo pa ih moramo držati i s njima upravljati koristeći dvije ruke – Opera Touch rješava taj problem.

Još jedan zanimljiv novitet jest Flow – opcija koja omogućuje slanje datoteka i linkova između pametnog telefona i stolnog računala pri čemu oba uređaja moraju imati instaliranu Operu.

Opera Touch dostupna je na Googleu Play te je na svoje uređaje mogu preuzeti korisnici Androida, dok bi se verzija za Appleove telefone i tablete trebala pojaviti uskoro.

Izvor: Opera
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju