''Opportunity je zašutio'': NASA-in rover proglašen mrtvim nakon 15 godina vožnje po Marsu

Nakon što je ''zanijemio'' prije osam mjeseci tijekom snažne pješčane oluje, u srijedu je NASA-in rover Opportunity na Marsu je proglašen mrtvim.

Valentina Pavlica | 13.02.2019. / 21:14

Mars rover Opportunity (Foto: NASA/JPL-Caltech) (Foto: NASA/JPL-Caltech)

NASA je na emotivnom brifingu za medije priopćila kako je okončala svoje napore da komunicira s Opportunityjem nakon što je poslala više od tisuću radio signala, piše NBC.

Bio sam tamo jučer i bio sam s timom kada su signali poslani, a jutros sam saznao da nismo dobili odgovor. Opportunity je šutio, rekao je novinarima Thomas Zurbuchen, pomoćnika administratora NASA-ine Uprave za znanstvenu misiju.

Opportunity je sletio na Mars 25. siječnja 2004. godine. Tijekom 15 godina provedenih trčeći po Crvenom planetu, rover je pružio dokaze koji potvrđaju da je na površini Marsa jednom tekla voda, što ukazuje na to da je Mars nekada mogao biti naseljiv. Poslao je i niz oštrih fotografija neplodnog krajolika.

Rover veličine golf kolica također je postavio rekord najdulje vožnje ''izvan ovog svijeta'', a prešao je ukupno 28 milja i tako pretekao sve ostale rovere koji su bili na Marsu ili mjesecu.

Opportunity i njegov rover ''blizanac'' Spirit, koji je na Mars stigao nekoliko dana prije Opportunityja, dizajnirani su da rade samo 90 dana. Oba rovera su itekako nadživjela svoje planirane misije. Spirit je 2009. godine zaglavio u marsovskom pijesku, a dvije godine kasnije izgubljen je kontakt s njim.

NASA na Marsu ima još jedan rover veličine automobila koji se aktivno kreće. Curiosity je na Mars stigao u kolovozu 2012., a do sada je prešao više od 12 milja.

Planira se nova misija rovera na Mars, za koju se očekuje da će biti lansirana 2020. godine, kako bi pronašla dokaze o prošlom životu na Crvenom planetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti