Oprez! Dok vi gledate televiziju, vaš pametni televizor gleda - vas!

Testere u Consumer Reportsu posebno je zabrinula činjenica da u pametnim televizorima nisu korištene ni osnovne sigurnosne prakse.

Martina Čizmić | 13.02.2018. / 08:03

Pametni televizor (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Na tržištu je sve više pametnih televizora, naprednih uređaja koji uz redovan televizijski program korisnicima nude i korištenje interneta na velikom ekranu.

I dok proizvođači pametnih televizora ističu njihove prednosti (kao što je gledanje YouTubea ili Netflixa na velikom ekranu ili korištenje različitih aplikacija poput Facebooka i videoigara), američka organizacija za zaštitu potrošača Consumer Reports upozorava kako pametni televizori mogu biti i "uljezi" u domu.

U svom izvještaju ističu kako svi pametni televizori koji su bili na testiranju (a radilo se o pet najprodavanijih brendova u SAD-u) prate što korisnici gledaju, a neki imaju i ozbiljne sigurnosne propuste koji bi mogli dovesti u opasnost svoje vlasnike.

Prema izvještaju, hakeri s relativnom lakoćom mogu preuzeti kontrolu nad pametnim televizorom, instalirati nove aplikacije, puštati različit sadržaj s interneta, mijenjati programe i jačinu zvuka.

Testere u Consumer Reportsu posebno je zabrinula činjenica da u pametnim televizorima nisu korištene ni osnovne sigurnosne prakse.

Naime, hakeri koje je Consumer Reports angažirao iskoristili su mogućnost upravljanja televizorom preko pametnog telefona kako bi ubacili maliciozni kod i preuzeli kontrolu.

No proizvođači su istaknuli kako je moguće isključiti tu mogućnost i tako zatvoriti vrata hakerima.

Uz slabu sigurnost, Consumer Reports upozorava i na činjenicu da su pametni televizori opremljeni dodatkom koji se zove Automatic Content Recognition (automatsko prepoznavanje sadržaja) koji prati sve što korisnici gledaju kako bi "poboljšali korisničko iskustvo". No zabrinjava što se ti podaci mogu iskoristiti i da bi se korisnicima pametnih televizora plasirali prilagođeni oglasi koje je onda, zahvaljujući pametnom televizoru, moguće proširiti i na računalo odnosno pametni telefon.

Ali i tu postoji rješenje. Korisnici bi jednostavno trebali u postavkama televizora isključiti tu mogućnost. Ili isključiti Wi-Fi kad gledaju pametni televizor, što je nepraktično i u potpunosti suprotno ideji gledanja pametnog televizora.

Američka Federal Trade Commission upozorila je kako bi proizvođači pametnih televizora trebali od svojih korisnika tražiti pristanak prije početka prikupljanja podataka o tome što korisnici gledaju. No Consumer Reports upozorava kako su često pravila na koja korisnici trebaju pristati nejasna i ne pojašnjavaju točno što se sve prikuplja i u koje svrhe.

U svakom slučaju, posjedujete li pametni televizor ili ga planirate kupiti, razmislite o instalaciji dodatnih sigurnosnih programa na svojoj bežičnoj mreži (poput firewalla) i dobro pročitajte što vaš pametni televizor od vas traži kako se ne bi iznenadili ako vam se na pametnom telefonu pojavi oglas koji odgovara onome što ste sinoć gledali na televiziji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti