OPREZ Hakeri sve više napadaju Appleove uređaje

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju kako bi se hakeri sljedeće godine mogli okrenuti napadima na Appleove uređaje – računala, telefone i tablete

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.12.2015. / 09:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kao jedan od velikih pluseva Macova u odnosu na PC-je, korisnici Appleovih računala uvijek govore o sigurnosti jer su za hakere najveća i najčešća meta računala koja rade na Windowsima. S obzirom da većinu računala na svijetu pokreće Microsoftov operativni sustav, cyber kriminalcima je logičnije koristiti se malwareom za Windowse jer na taj način mogu zaraziti puno više računala. Slična je stvar i na mobilnom tržištu na kojem dominira Android tako da je Googleov operativni sustav zanimljivija meta cyber kriminalcima u odnosu na iPhone (čak 96 posto mobilnog malwarea usmjereno je na uređaje koje pokreće Android).

No, sigurnosni stručnjaci upozoravaju sve vlasnike Macova i iOS uređaja kako sljedeće godine očekuju veliki porast napada na Appleova računala, telefona i tablete. Prema Symantecu, količina malwarea koji je dostupan za mobilne uređaje koje pokreće iOS ove je godine porasla više od dva puta, a porastao je broj prijetnji i za Macove te iz ove sigurnosne kompanije očekuju nastavak ovog trenda i tijekom sljedeće godine. Na slične opasnosti upozoravaju i iz sigurnosne kompanije FireEye iz koje napominju da bi hakeri, među inim, mogli ciljati i Appleovu tehnologiju za mobilno plaćanje Apple Pay. Iako još nismo vidjeti prijetnje i napade usmjerene na Apple Pay, treba imati na umu kako je svaka tehnologija koja uključuje financijske transakcije hakerima zanimljiva te im se 'isplati uložiti vrijeme u trud' u razvijanje malwarea s kojim bi napali uređaje koji podržavaju Apple Pay.

'Appleovi uređaji logična su meta cyber kriminalaca jer su iznimno popularni', komentirao je sigurnosni stručnjak Dick O'Brien napomenuvši da, iako je broj prijetnji i napada na Appleove uređaje i dalje mali u odnosu na Windowse i Androide, u posljednje vrijeme sve je više prijetnji i za Apple. Iako će Apple i dalje biti relativno sigurna platforma, broj njihovih računala zaraženih malwareom u prvih devet mjeseci ove godine čak je sedam puta veći u odnosu na cijelu 2014., upozorava O'Brian tako da i vlasnici ovih računala moraju biti jako oprezni prilikom surfanja internetom. Što se mobilnih uređaja tiče, Symantec je pronašao novih sedam prijetnji za iPhone, pri čemu su posebno ranjivi jailbreakani uređaji.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti