Oprez: Pojavile se lažne i opasne verzije igre Pokemon Go

Milijuni korisnika 'navukli' su se na skupljanje pokemona putem pametnih telefona, a ova je igra privukla i hakere i kriminalce

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.07.2016. / 08:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hvatanje pokemona s mobilnim telefonima zaludilo je milijune ljudi diljem svijeta, no popularnost ove igre pokušavaju iskoristiti i cyber kriminalci i hakeri putem lažnih aplikacija i napada na servere ove igre. Tako je tijekom vikenda ekipa hakera OurMine, koja se 'proslavila' hakiranjem profila Sundara Pichaia i Jacka Dorseya na društvenim mrežama, koristeći DDoS metodu napala servere Pokemona Go, zbog čega se dio korisnika nije mogao prijaviti u ovu igru. Hakeri su najavili kako će nastaviti s napadima sve dok ih ne kontaktiraju developeri ove igre kojima žele objasniti kako se zaštititi od napada, no čini se da, kao u prijašnjim slučajevima, na ovaj način samo žele reklamirati svoje sigurnosne proizvode i zaraditi.

Za korisnike puno opasnije su lažne verzije ove igre koje su se, prema informacijama iz sigurnosne kompanije Eset, pojavile u Googleovoj online trgovini aplikacija za Android Google Play. Otkrivene su najmanje tri lažne aplikacije, od kojih je najopasnija Pokemon Go Ultimate koja odmah nakon preuzimanja zaključava ekran telefona – telefon se može otključati vađenjem baterije iz uređaja ili putem Android Device Managera te aplikacija tada nestaje s popisa aplikacija, no nastavlja raditi u pozadini i klikati na oglase i na taj način ostvarivati zaradu hakerima koji su je napravili. Iz Eseta su Googleovce upozorili i na lažne aplikacije Guide & Cheats for Pokemon Go i Install Pokemongo koje se također pronašli u Google Playu i putem kojih hakeri također žele zaraditi novac – prikazivanjem oglasa i lažnih poruka s kojima se korisnike telefona upozorava kako je njihov telefon zaražen malwareom te moraju potrošiti novac kako bi maliciozne programe uklonili iz mobilnih uređaja.

Na Ars Tehnici kažu kako je, nakon upozorenja iz Eseta, Google uklonio ove aplikacije iz svoje online trgovine, no pitanje je hoće li hakeri i kriminalci ponovno pronaći način s kojim će nadmudriti Google i u njihovu trgovinu aplikacija ponovno ubaciti neku opasnu i malicioznu aplikaciju s kojom će pokušati prevariti brojne fanove igre Pokemon Go tako da korisnici moraju biti na oprezu.  

Izvor: Ars Tehnica

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti