Opterećuje li vas tehnologija? Niste jedini, a evo kako si pomoći

U torbama nosimo sve više gadgeta koji su nam potrebni za rad, no kad se sve zbroji, to i nije mala težina.

Martina Čizmić | 28.10.2024. / 09:41

Puna torba, ilustracija (Foto: Getty Images)

Istraživanje provedeno na 8000 zaposlenika diljem Europe pokazalo je kako njih 67 posto smatra da hibridni rad rezultira nošenjem više tehnologije (tehnoloških uređaja), a radnici u prosjeku dolaze u ured barem četiri puta tjedno. Tako je gotovo jedan od osam ispitanika priznao kako je zabrinut za svoje dugoročno zdravlje zbog težine tehnologije koju nosi, pri čemu 51 posto ispitanika nosi između tri i 10 uređaja i pripadajućeg pribora u teškim torbama prosječne težine 4,1 kilograma.

Da osjeća bol ili nelagodu zbog nošenja torbe na posao, izjavilo je 68 posto ispitanika, pri čemu je 28 posto navelo bol u ramenima, 24 posto bol u donjem dijelu leđa, a 18 posto bol u vratu. 

Nagrađivana liječnica s više od 10 godina iskustva i instruktorica joge dr. Rebekah Jade Lawrence ističe kako je to očekivano, ali i daje savjete kako ublažiti ta opterećenja. 

Ovo je u skladu s onim što znamo iz kliničke prakse, gdje su pritužbe na mišićno-koštani sustav među najčešćim razlozima za medicinske konzultacije, komentirala je Lawrence. Kombinacija sjedilačkih navika i kumulativnog stresa zbog loše ergonomije - bilo zbog radnih mjesta ili nošenja tehnoloških uređaja - može dovesti do kronične nelagode.

Brojke ukazuju na to da loša ergonomija torbi, u kombinaciji s težinom uređaja, može dovesti do znatne nelagode. Bol u ramenima često je posljedica nošenja teških ruksaka ili torbi na jedno rame, dok se bol u donjem dijelu leđa i vratu pogoršava zbog lošeg držanja i neujednačene raspodjele težine, pojašnjava Lawrence.

Osim toga, dvoje od pet ispitanika ocijenilo je svoje držanje kao prosječno, dok je 55 posto priznalo da se pogrbljuje, a 56 posto da iskrivljuje položaj tijela dok koristi svoj uređaj.

Loše držanje, koje se karakterizira pogrbljenošću i iskrivljavanjem položaja tijela, snažno je povezano s raznim fizičkim tegobama, uključujući bolove u donjem dijelu leđa i glavobolje. Zajedno, te statistike naglašavaju potrebu za ergonomskim rješenjima i poboljšanim praksama nošenja kako bi se poboljšalo opće blagostanje, objasnila je Lawrence.

Nije iznenađujuće da je 35 posto ispitanika izjavilo kako bi željelo nositi manje tehnoloških uređaja, dok je 52 posto otkrilo da bi platilo više za jedan uređaj koji bi zamijenio više njih.

Uzimajući to u obzir, 3-u-1 uređaj (koji se može koristiti kao telefon, tablet i laptop) mogao bi olakšati fizičko opterećenje nošenja više uređaja kombiniranjem u jedan svestrani gadget. Korisnici bi tako mogli smanjiti fizičko opterećenje, što bi pomoglo u smanjenju napetosti koja često nastaje nošenjem više tehnoloških uređaja, a to uključuje bolove u leđima, vratu i ramenima, dodala je Lawrence.

Liječnici su čak uveli termin za opisivanje utjecaja tehnologije na držanje ljudi - tehnološka torzija. 

Savjeti dr. Lawrence za nošenje teške tehnološke opreme

  • Redovito procjenjujte i smanjite sadržaj svoje torbe - razmislite o korištenju uređaja koji može zamijeniti više gadgeta i koji će smanjiti ukupnu težinu nošenja.
  • Ruksaci sa širokim podstavljenim naramenicama, torbe na rolanje i kurirske torbe sa širokim podstavljenim naramenicama koje se nose preko prsa najbolji su za nošenje tehnike na putu na posao.
  • Izbjegavajte torbe s jednim remenom na ramenu i prevelike torbe.
  • Promijenite stranu na kojoj nosite torbu ako koristite dizajn s jednim remenom.
  • Pravilno namjestite naramenice kako bi torba bila blizu vašeg tijela i na odgovarajućoj visini.
  • Uzmite pauze u nošenju torbe kada je to moguće, posebno tijekom dugih putovanja na posao.

Kako ublažiti bolove

Dr. Rebekah Jade Lawrence savjetuje nekoliko jednostavnih vježbi koje mogu ublažiti bolove u ramenima i leđima, ali i pomoći da se bolje držite.

Istezanje vrata
Sjednite na stolicu, obje noge čvrsto oslonite na pod i izravnajte leđa. Desnom rukom uhvatite glavu i lagano istegnite vrat u desno. Kad osjetite zatezanje zadržite taj položaj 20 do 30 sekundi. Isto ponovite s lijevom rukom.

Istezanje donjeg dijela leđa
Spustite se na pod u položaj na sve četiri. Stražnjicu lagano povucite prema petama kao da želite sjesti, a istovremeno zadržite ruke na podu ispred sebe ispružene. Istežite donji dio leđa i ramena zadržavajući položaj 20 do 30 sekundi. Ponovite nekoliko puta, ali ne toliko da osjećate bol.

Istezanje leđa i nogu
Stanite uspravno, ispružite ruke iznad sebe kao da se istežete. Lagano se spustite u pretklon sve dok vam ruke ne dotaknu pod. Pokušajte zadržati noge ravnima, ruke ispruženima, a tijelom napraviti slovo A. Zadržite položaj 20 do 30 sekundi i potom se vratite u početni položaj. Ako vam je ta vježba prenaporna, izvodite je do točke do koje možete. S vremenom ćete primijetiti da ćete moći spustiti ruke sve niže i niže.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti