Optimizam među liječnicima: Testira se 17 cjepiva protiv koronavirusa, jedno će valjda biti učinkovito

U potrazi za cjepivom protiv koronavirusa trenutačno se analizira više od 150 aktivnih tvari.

Hina | 03.07.2020. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U tijeku je testiranje na ljudima sedamnaest mogućih cjepiva protiv koronavirusa, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Najviše je uznapredovalo kliničko ispitivanje cjepiva koje razvija britansko sveučilište Oxford, objavila je ta organizacija UN-a na kraju dvodnevne konferencije o istraživanjima koronavirusa.

SZO navodi da ostaje optimističan čak i ako klinička ispitivanja koja su sada u tijeku ne urode plodom.

Imamo širok raspon uz četiri različite vrste cjepiva, kazala je Ana Maria Henao Restrepo, odgovorna za istraživanja i razvoj u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

U potrazi za cjepivom protiv koronavirusa trenutačno se analizira više od 150 aktivnih tvari.

Cjepivo AZD1222 Oxforda prvo je koje je ušlo u treću fazu kliničkih ispitivanja, što znači testiranje velikih razmjera na velikom uzorku ljudi kako bi se utvrdilo je li cjepivo učinkovito i sigurno odnosno izaziva li nuspojave.

Još je pet tvari u drugoj fazi kliničkog istraživanja, u kojoj se njihovo djelovanje proučava na manjem broju bolesnika kako bi se vidjelo ima li učinka.

U prvoj fazi klinička se istraživanja provode na zdravim osobama kako bi se utvrdila njihova reakcija na ispitivanu tvar.

Klinička istraživanja cjepiva traju u Njemačkoj, uključujući u tvrtkama Biontech u Mainzu i u CureVacu u Tuebingenu.

Nije poznato hoće li cjepivo biti na raspolaganju do kraja godine, čemu se nada glavna znanstvenica WHO-a Soumya Swaminathan.

Obično treba 10 do 15 godina za razvoj cjepiva, no globalno širenje virusa potaknulo je bezbrojne znanstvenike i farmaceutske tvrtke na napore bez presedana u potrazi za cjepivom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti