Optužbe iz Rusije: "Amerikanci uništavaju svijet"

Zbog američke odluke o prekidu suradnje s Huaweijem cijeli svijet osjeća posljedice.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.06.2019. / 13:28

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jednostrane neprijateljske akcije država mogu imati fatalne posljedice koje mogu nauditi svima, komentirao je potpredsjednik ruske vlade Maxim Akimov odnos između SAD-a i Huaweija u nedavnom razgovoru za medije. Komentirao je kako "Amerikanci uništavaju svijet " i upravo takve situacije opravdavaju rusku odluku o razvoju neovisnog interneta kojim žele zaštititi svoju mrežu od vanjskih prijetnji. Riječ je o "prevenciji kaosa" do kojeg može doći ako bi Rusija bila odsječena, a ne o pokušaju izolacije od vanjskog svijeta. Kritičari zakon o neovisnom internetu vide kao ruski pokušaj kopiranja kineskog modela cenzure interneta i pokušaja zabrane pristupu informacijama.

Osim što je Trump zabranio korištenje Huaweijeve opreme u SAD-u te pristup američkoj tehnologiji, Amerikanci vrše pritisak i na svoje saveznike poput Velike Britanije i Francuske te ih pokušavaju spriječiti da u izgradnji 5G infrastrukture koriste opremu kineske kompanije. Zbog dosadašnjih Trumpovih poteza Google je morao prekinuti partnerstvo s Huaweijem koji, čini se, više neće imati pristup Androidu, a i druge američke kompanije prekinule su suradnju s Huaweijom.

Što se Rusije i njihova odnosa tiče, situacija je potpuno drugačija te su nedavno najveći ruski mobilni operater Mobile TeleSystems PJSC i Huaweiji dogovorili suradnju vezanu uz razvoj 5G mreža – kineska kompanija ne predstavlja prijetnju, već veliku priliku za suradnju, smatra Akimov.

Izvor: Bloomberg

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti