Organizatori MWC-a: "Otkazali smo zbog više sile"; španjolska vlada: "Nije bilo potrebe za otkazivanjem"

Godišnji kongres tehnološke industrije i telekomunikacija koji u Barcelonu dovodi više od 100.000 posjetitelja trebao se održati od 24. do 27. veljače no otkazan je nakon što su brojni izlagatelji uplašeni mogućom zarazom korona virusom iz Kine odbili doći.

Martina Čizmić | 14.02.2020. / 07:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Nakon što su zbog straha od širenja koronavirusa otkazali telekomunikacijsku konferenciju Mobile World Congress (MWC) u Barceloni, njeni organizatori suočavaju se s potencijalnim financijskim tužbama domaćina i izlagača no u četvrtak su istaknuli kako je do otkazivanja došlo zbog „više sile“.

Ovo je situacija više sile. Nećemo nagađati, vidjet ćemo što je određeno u ugovorima. Analizirat ćemo svaki od njih. Još uvijek nismo proučili troškove. Kongres smo otkazali zbog epidemije, rekao je John Hoffman, predsjednik Udruge telekomunikacijskih kompanija GSMA koja organizira kongres, na konferenciji za medije u Barceloni.

Vjeruje kako će GSMA izbjeći penale zbog klauzule o "višoj sili" u ugovorima.

Godišnji kongres tehnološke industrije i telekomunikacija koji u Barcelonu dovodi više od 100.000 posjetitelja trebao se održati od 24. do 27. veljače no otkazan je nakon što su brojni izlagatelji uplašeni mogućom zarazom korona virusom iz Kine odbili doći.

GSMA je odluku o otkazivanju donio zbog otkazivanja dolaska kompanija poput Deutsche Telekoma, Vodafonea, BT-a i Nokije.

Ne radi se ovdje o ničemu protiv Barcelone ili Španjolske. Niti je ovo odluka temeljena na financijama. Riječ je eksploziji jedne bolesti. Ljudi u svijetu umiru. Na kongresu u Barceloni mi bismo okupili tisuće osoba a to je bio rizik kojeg smo htjeli izbjeći, dodao je Hoffman čija udruga za organiziranje kongresa ima ugovor do 2023. godine.

Iskreno želimo okupiti sve svoje članove ovdje u Barceloni na kongresu iduće, 2021. godine, napomenuo je.

Hoffman je rekao je kako su „europski centri za kontrolu i prevenciju bolesti izdali brojna priopćenja o važnosti ograničavanja i smanjenja susreta s tolikim brojem sudionika“.

Izaslanica španjolske vlade u Barceloni, Teresa Cunillera, rekla je kako „ne postoji nikakva opasnost“ za organiziranje konferencija u tom gradu kao i u čitavoj Španjolskoj. Španjolski ministar zdravstva Salvador Illa rekao je novinarima u Bruxellesu, uoči sastanka s europskim ministrima zdravstva, da nije bilo javne zdravstvene ugroze zbog koje je trebalo otkazati kongres u Barceloni.

Analizirat ćemo situaciju oko koronavirusa te pojačati mjere suradnje među zemljama EU-a. To je uvijek bio stav Španjolske, rekao je Illa najavivši bilateralni sastanak s hrvatskim ministrom Vilijem Berošem. Hrvatska do lipnja predsjeda Vijećem EU-a.

Otkazivanjem kongresa u Barceloni pogođeni su lokalni hoteli i smještajni kapaciteti, restorani, mali trgovci i sektor mobilnih telefona te tehnološke opreme.

PIMEC, udruga katalonskih malih i srednjih poduzeća, procijenila je kako će otkazivanje kongresa smanjiti prihode njenim članicama za ukupno 220 milijuna eura.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti