Oružje koje znači nuklearni armagedon: Rusi pripremaju "Sotonu 2" za masovnu proizvodnju

Rusi naprosto jure prema masovnoj proizvodnji nuklearnog projektila, za kojeg tvrde da može uništiti pola obale većeg kontinenta i da je - nepobjediv.

Branimir Vorša | 13.07.2022. / 08:45

Testiranje Sarmat interkontinentalnog projektila
Testiranje Sarmat interkontinentalnog projektila (Foto: Afp)

Šef ruske svemirske agencije Roscosmos, Dmitrij Rogozin, rekao je u utorak da se nova interkontinentalna i nuklearno sposobna balistička raketa Sarmat priprema za niz testova i masovnu proizvodnju.

Najjači nuklearni projektil globalnog dometa na svijetu priprema se za nova testiranja i serijsku proizvodnju, napisao je Rogozin na Telegramu.

Početkom srpnja, šef Roscosmosa pregledao je tvornicu Krasmaš u gradu Krasnojarsku u istočnom Sibiru, kako bi provjerio napore da se nastave testiranja i osigura uspješno pokretanje serijske proizvodnje Sarmat projektila.

Rogozin je još u svibnju govorio o ofenzivnim sposobnostima Sarmata, rekavši da "može uništiti pola obale nekog velikog kontinenta" ako neka država odluči zauzeti agresivan stav prema Rusiji.

Sarmat ICBM je prvi put uspješno probno lansiran 20. travnja s kozmodroma Plesetsk u regiji Arkhangelsk. Očekuje se da će nova raketa ući u aktivnu borbenu dužnost do kraja 2022. godine, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin još krajem lipnja.

Sarmat bi trebao zamijeniti stariji sustav Vojvoda, u NATO-u poznate kao SS-18 Sotona. Prema ranijoj izjavi Rogozina, Sarmat, kojeg je pak NATO prigodno nazvao 'Sotona 2', najmoćniji je projektil svoje klase u pogledu dometa i bojnih glava, a dizajniran je da bude "nepobjediv" svim postojećim sustavima protuzračne obrane.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti