Osim obuće i odjeće, sad iz udobnosti vlastitog naslonjača možete kupiti i meso: Otvorena je prva platforma za uzgoj i trgovinu svinja

Domaće svinjogojstvo desetkovano je afričkom svinjskom kugom, ali od srijede možete kupiti kripto svinju. Na jedinstvenu ideju došli su domaći svinjogojci. Ulaganje je već počelo. Postajete vlasnik virtualnih svinja, ali ne brinite - virtualna može postati i stvarna u vašoj pećnici.

DNEVNIK.hr | 07.09.2023. / 20:47

Galerija

U Osijeku, sjedištu IT industrije u Hrvatskoj, pokrenuta je prva platforma za uzgoj i trgovinu svinja pod nazivom "Moja digitalna svinja". Kupnjom Pig NFT-a građani postaju vlasnici svinje.

Današnja cijena tog jednog pig NFT-a je 225 eura. I on na taj način stječe pravo da kupi, odnosno zamjeni taj NFT za 100 kilograma svinjskog mesa, rekao je Krešimir Kuterovac, svinjogojac, vlasnik digitalne platforme.

Rok za isporuku svinjskog mesa je 900 dana i nakon toga postajete stvarni vlasnik.

Slika nije dostupna Novi pravni šamar Meti unutar EU-a: Norveški sud stao na stranu regulatora, a Meta svakim danom gomila sve veću i veću kaznu

Hrana se počela koristit kao oružje, Europa proizvodi sve manje hrane i zatvara se u neke svoje granice. Mi smo onda pokušali tom inicijativom spojiti građane s poljoprivrednicima da riješimo njihove probleme i osiguramo sigurnu i kvalitetnu hranu, objasnio je Kuterovac. 

Kako bi to ostvarili, pomoć su potražili kod osječke IT tvrtke koja je izradila software. Idejom su se i sami iznenadili, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Imamo čovjeka koji hoće tokenizirat svinje. Ja sam da, bilo mi je čudno, ali s druge strane sam počeo razmišljati koji bi moj prijedlog mogao ići i shvatio sam… Prva je u Europi, mislim da je i u svijetu, poručio je Kristijan Glibo, IT stručnjak.

A da je ideja pun pogodak, govori interes građana.

Dobivam dosta poziva, odlučio sam da ću maknut broj s interneta. Čak mi je zanimljivo zato što većinom je starija populacija ona koja me zvala, istaknuo je Glibo. 

Mislim da je dobra ideja pa ćemo probat da vidimo, izjavio je Mario Novak, ulagač. 

I dok jedni već ulažu, drugi skeptični.

Mislim da je to suvišno komentirat. Ne znam jel bi kupila meso preko interneta, rekla je Matea. Bolje volim vidjet svojim očima, dodala je Snježana.

Tvorci ideje na tom neće stati.

Automobil bez vozača Je li ovo neoboriv dokaz? Evo tko je bolji vozač - ljudi ili računala

Ideja je to da ide ne samo na svinjogojstvo nego da potaknemo mlade poljoprivrednike koji bi htjeli, a nemaju financijska sredstva da pokrenu mini projekte, napomenuo je Glibo.

Mi smo ovdje pokušali riješiti problem poljoprivrednih proizvođača koji imaju u Hrvatskoj dva problema, a to je problem financiranja i problem tržišta, objasnio je Kuterovac. 

Što im više neće biti problem jer osim odjeće i obuće od sada građani mogu i svinjske polovice kupovati iz svojih naslonjača.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti