Kreće novi prodajni ciklus smartphonea: U Qualcommu očekuju veliki napredak mobilne tehnologije

Tržište smartphonea je u minusu, no to bi se uskoro moglo promijeniti, uvjerava prvi čovjek proizvođača čipova Qualcomm.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.09.2023. / 14:22

Pametni telefon (Foto: Getty Images)

Tržište pametnih telefona u posljednje je vrijeme u padu. Prema podacima IDC-a, prošle je godine isporučeno 1,21 milijarde smartphonea, što je pad od čak 11,3 posto u odnosu na godinu ranije. Razlozi za takav pad interesa na ovom tržištu su različiti. Jedan od njih jest i inflacija, odnosno poskupljenje gotovo svih proizvoda pa su ljudi danas pažljiviji s novcem i potrošnjom, a drugi razlog vezan je uz same mobilne uređaje.

Snapdragon 8cx Gen 4 Ubojica Appleovih čipova serije M? Evo što sve sprema najnoviji Qualcommov superčip

Naime, novi modeli ne donose neku revoluciju zbog koje bi korisnici požurili s kupovinom samo kako bi se dokopali neke nove opcije koja će značajno unaprijediti njihovo iskustvo korištenja telefona, već je većina promjena kozmetička - malo drukčiji dizajn, bolji hardver i kvalitetnija kamera. Pokazao se kako to nisu dovoljno dobri razlozi za kupovinu novog telefona pa mnogi danas telefone koriste tri, četiri ili više godina prije nego kupe novi model.

To bi se uskoro moglo promijeniti. Tako barem tvrdi izvršni direktor proizvođača čipova Qualcomma Cristiano Amon koji veliku nadu polaže u AI. U razgovoru s novinarima CNBC-a objasnio je kako će umjetna inteligencija udahnuti novi život na tržište pametnih telefona. Ova će kompanija, čiji se čipovi danas koriste u brojnim mobilnim uređajima, sljedećeg mjeseca održati Snapdragon Summit na kojem bi proizvođači smartphonea trebali prikazati velike pomake u mobilnoj tehnologiji i nove napredne opcije koje bi jednom trebale postati uobičajene na našim telefonima.

Te će nove opcije i napredak mobilne tehnologije pokrenuti novi prodajni ciklus, no Amon kaže kako još nisu sigurni kada će to biti, no to je definitivno ono što možemo očekivati u nekom budućem razdoblju. U centru svega trebala bi biti umjetna inteligencija te oni namjeravaju implementirati AI u same telefone i druge gadgete, umjesto da se fokusiraju na podatkovne centre poput Nvidije. Qualcomm se, dakle, odlučio na drukčiji pristup umjetnoj inteligenciji u odnosu na Nvidiju čija je vrijednost značajno porasla posljednjih mjeseci, upravo zbog ulaganja u čipove za AI.

Jensen Huang Smatraju ga vizionarom i uspoređuju s Elonom Muskom: Njegova kompanija uskoro će vrijediti bilijun dolara

Ono što Amon naglašava jest da na tržištu pametnih telefona postoje velike prilike koje im donosi AI, no one još nisu iskorištene i nisu se materijalizirale. No to će se jednom u budućnosti zaista dogoditi te će umjetna inteligencija na telefonima donijeti benefite svima - kako korisnicima, tako i proizvođačima čipova i mobilnih uređaja.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti