Qualcomm predstavio novi čip namijenjen jeftinijim uređajima manjeg formata

Qualcomm je izjavio da je Snapdragon X35 čip s najnižom potrošnjom energije koji je do sada proizveo.

Martina Čizmić | 08.02.2023. / 16:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Qualcomm je novinarima predstavio 5G modem namijenjen jeftinijim uređajima manjeg formata. Tvrde da će to omogućiti razvoj i primjenu IoT-a u novim područjima.

Kako su istaknuli, Snapdragon X35 5G Modem-RF System kompatibilan je s NR-Light ili smanjenom sposobnošću (RedCap), specifikacijama sadržanim u standardu 3GPP Release-17. Naime, novi čipset donosi novu klasu 5G koja premošćuje jaz u složenosti između brzih mobilnih širokopojasnih uređaja i NB-IOT iznimno male propusnosti uređaja. NR-Light uređaji mogu biti manji, isplativiji i pružiti dulje trajanje baterije od tradicionalnih mobilnih širokopojasnih uređaja, zahvaljujući smanjenoj složenosti.

Snapdragon 8cx Gen 4 Ubojica Appleovih čipova serije M? Evo što sve sprema najnoviji Qualcommov superčip

Gautam Sheoran, potpredsjednik upravljanja proizvodima za Qualcomm, otkrio je novinarima da bi čip mogao omogućiti vršne brzine prijenosa podataka do 220 Mb/s te je zbog svoje male veličine prikladan za uređaje poput nadzornih kamera, IoT, nosivih uređaja ili industrijskih senzora.

Ono što ovdje pokušavamo učiniti je smanjiti ukupne troškove 5G kako bismo mogli omogućiti te nove oblike upotrebe, istaknuo je. 

Dodao je kako bi se ovaj čip moglo vidjeti i u uređajima kao što su XR i AR naočale, a zbog svoje male potrošnje energije mogao bi biti privlačan i u drugim uređajima koji trebaju funkcionirati dugo pomoću baterije. 

Qualcomm je izjavio da je Snapdragon X35 čip s najnižom potrošnjom energije koji je do sada proizveo.

Kompatibilan je sa svim pojasima spektra ispod 6 GHz, FDD i TDD pojasima, uz ponudu LTE mogućnosti.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Qualcomm predstavio Snapdragon 8 Gen 2 čipset i riječ je o pravoj zvijeri

Iz Qualcomma ističu kako bi novi Snapdragona X35 trebao potaknuti ubrzanje primjene 5G tehnologije i njeno širenje u novim industrijama i u raznovrsnijim 5H implementacijama.

Očekuje se da bi se Snapdragon X35 i X32 mogao naći u komercijalnim uređajima u prvoj polovici 2024. godine. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti