Qualcomm predstavio Snapdragon 8 Gen 2 čipset i riječ je o pravoj zvijeri

Novi Qualcommov čipset imat će značajke koje ostatak tržišta pametnih telefona još uvijek ne može pratiti.

Branimir Vorša | 16.11.2022. / 10:33

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (Foto: Qualcomm)

Qualcomm je objavio sve pojedinosti o svom čipsetu iduće generacije - Snapdragon 8 Gen 2, koji će imati fokus na bolje i učinkovitije performanse u zadacima vezanim za umjetnu inteligenciju.

Riječ je o nadograđenom Hexagon procesoru usmjerenom na umjetnu inteligenciju, koji će pametnije obrađivati fotografije i slike te koji ima novi modem dizajniran da izvuče najbolje performanse iz 5G mreža. Isto tako će podržavati i Wi-Fi 7.

Slika nije dostupna Qualcomm razvija procesore za računala koji bi trebali konkurirati Appleovom hardveru

Brži

U usporedbi sa Snapdragonom 8 Gen 1, Kryo CPU Gen 2 uključuje jednu primarnu jezgru temeljenu na Arm Cortex-X3, na 3,2 GHz. Tu su i četiri jezgre performansi (jedna više nego prošle godine) na 2,8 GHz i tri jezgre učinkovitosti na 2,0 GHz. Sve navedene jezgre su između 200 i 300 MHz brže od prethodne generacije najjačeg Snapdragon čipseta.

Qualcomm kaže da je CPU 35 posto brži od prethodne generacije, uz 40 posto uštede energije. Isto tako, Adreno GPU je do 25 posto brži uz 45 posto bolju energetsku učinkovitost. Cijeli čip je izgrađen na 4-nanometarskoj arhitekturi, kao i prethodni Gen 1.

Iz Qualcomma kažu da su napravili poboljšanja u cijelom Hexagon procesoru kako bi pružili do 4,35 puta brže performanse umjetne inteligencije. Tvrde da se novi čipset može nositi sa složenijim zadacima, poput prevođenja na više jezika u stvarnom vremenu.

WiFi podrška korak ispred svih, modem ima vlastitu AI

Iako je Wi-Fi 6 još uvijek u fazi širenja, Qualcomm je to preskočio i dodao Wi-Fi 7 sposobnosti u svoj novi čipset, tako da je 8 Gen 2 prvi koji ga podržava.

Snapdragon X70 modem najavljen na Mobile World Congressu ranije ove godine također je uključen u novi čipset, sa svojim vlastitim AI procesorom koji pomaže povećati 5G pokrivenost i brzinu mreže. X70 također omogućuje dvostruke aktivne 5G SIM kartice, što znači da se mogu koristiti dvije različite 5G mreže istovremeno.

Slika nije dostupna Genijalna ideja ili potpuna ludost: Qualcomm predstavio nove mogućnosti prednje kamere koje su izazvale podijeljena mišljenja

Bolji zvuk

Kad je riječ o kvaliteti zvuka, novi čipset sad podržava dinamički prostorni zvuk, tako da se zvuk kreće s vama dok pomičete glavu s kompatibilnim slušalicama. Riječ je o novom dodatku Qualcommovoj Snapdragon Sound platformi, no to već nude LG, Samsung i Apple.

Što se igranja mobilnih igara tiče, čipset sada podržava praćenje osvjetljenja u stvarnom vremenu temeljeno na hardveru, za realističnije svjetlo i refleksije, a tvrtke uključujući Oppo i Asus podržat će ga u njihovim nadolazećim uređajima.

Pametnije slike

Qualcommov Spectra Image Signal Processor sada ima oznaku "Cognitive ISP", s mogućnošću korištenja semantičke segmentacije u stvarnom vremenu za fotografije i videozapise. To pomaže sustavu za obradu slike da identificira različite vrste subjekata na slici i primijeni odgovarajuća podešavanja slike. U teoriji, pomaže kameri razlikovati stvari poput lica, kose i neba i prilagođavati boju svakom tom segmentu pojedinačno, dok se slika snima. To bi moglo olakšati predviđanje kako će konačna slika izgledati i prije nego što softverska obrada slike učini svoje.

Snapdragon 8 Gen 2 također je podešen da podržava nove senzore slike Sonya i Samsunga, dviju kompanija koje proizvode gotovo sve senzore za kamere pametnih telefona.

Podrška za 8K snimanje i reprodukciju

Podržava snimanje i reprodukciju 8K videa, ali trenutni uređaji podržavaju samo 4K rezoluciju pa će ta mogućnost vjerojatno biti neiskorištena kod iduće generacije pametnih telefona.

Značajka "stalno uključene" kamere predstavljena s Gen 1 preimenovana je u manje jeziv naziv "stalno detektiranje", a podržava stvari poput automatskog skrivanja obavijesti kada otkrije da netko drugi gleda u zaslon vašeg telefona.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti