Genijalna ideja ili potpuna ludost: Qualcomm predstavio nove mogućnosti prednje kamere koje su izazvale podijeljena mišljenja

U Qualcommu su uvjereni da će ta nova mogućnost otvoriti vrata cijelom nizu inovacija i mogućnosti korištenja kao što je otključavanje telefona bez dodira ili zaključavanje kad niste u njegovoj neposrednoj blizini.

Martina Čizmić | 04.12.2021. / 10:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kamera na pametnom telefonu postala je ključni dio uređaja i to po principu - što više kamera i piksela to bolje. Neki proizvođači prednje kamere koriste za otključavanje lice, zaključavanje ekrana ako korisnik makne pogled s njega i slično.

No, Qualcomm Technologies osmislio je novu značajku koja prednju kameru za pametne telefone ostavlja uvijek uključenom. Kako je prilikom predstavljanja istaknuo potpredsjednik za upravljanje proizvodima, Judd Heape, prve takve kamere mogle bi se naći na pametnim telefonima već sljedeće godine.

U Qualcommu su uvjereni da će ta nova mogućnost otvoriti vrata cijelom nizu inovacija i mogućnosti korištenja kao što je otključavanje telefona bez dodira ili zaključavanje kad niste u njegovoj neposrednoj blizini. To nije loša mogućnost kad su vam ruke zauzete nekim drugim poslom, prljave ili mokre.

Također, smatraju da bi to ojačalo zaštitu pametnog telefona jer bi se on automatski zaključavao čim "ne vidi" lice svog korisnika ili ako primijeti da vam netko gleda preko ramena. Isto tako, ističu da bi telefon mogao, ako detektira nekog drugoga, sakriti privatne informacije, poput obavijesti ili poruka koje se inače prikazuju na nerkanu.

Međutim, drugi upozoravaju na pitanje privatnosti korisnika, ali i svih ostalih koji nisu korisnici tog telefona. Jer takva bi kamera stalno snimala svijet oko sebe, što znači da bi mogla snimiti i ljude koji nisu svjesni da ih se snima.

Baš kao i u slučaju web kamera na laptopima, koje sve češće prekrivamo kako bismo barem imali dojam da nas nitko ne može gledati, neki stavljaju zaštitu i preko prednje kamere na pametnom telefonu. S uvođenjem ovakve kamere koja uvijek snima, to bi moglo postati nužno i neizostavno.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti