Ubojica Appleovih čipova serije M? Evo što sve sprema najnoviji Qualcommov superčip

Iako je najnoviji Qualcommov čip još uvijek u fazi testiranja, trenutna izvješća sugeriraju impresivne performanse.

Branimir Vorša | 23.01.2023. / 16:18

Snapdragon 8cx Gen 4
Snapdragon 8cx Gen 4 (Foto: @Za_Raczke/Twitter)

Poznati proizvođač čipova Qualcomm navodno razvija novi procesor nazvan "Snapdragon 8cx Gen 4" kao odgovor i izazov budućim Appleovim procesorima M-serije.

Snapdragon 8cx Gen 4 pruža zapažene performanse u usporedbi s drugim procesorima koje razvija Qualcomm, prema pisanju portala Giz China. Nedavno izvješće, koje je putem Twittera objavio poznati "leaker" Kuba Wojciechowski, sugerira da će čip sadržavati četiri jezgre energetske učinkovitosti i osam jezgri performansi, dok će nuditi 12 meegabajta L2 predmemorije i 8 megabajta L3 predmemorije.Kodni naziv najnovijeg čipa navodno je "Hamoa", prema Wojciechowskom.

Iako je čip još uvijek u fazi testiranja, trenutna izvješća pokazuju da jezgre performansi mogu raditi na taktu od 3,40 GHz, s jezgrama učinkovitosti koje se podižu na 2,50 GHz ali te brzine takta mogle bi se revidirati u konačnoj verziji čipa.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Qualcomm predstavio Snapdragon 8 Gen 2 čipset i riječ je o pravoj zvijeri

Glasine pak sugeriraju da će procesor dolaziti s Adreno 750 GPU-om, koji će vjerojatno pružiti odgovarajuće performanse za Windows prijenosna računala, ali za monitore visoke rezolucije to i nije baš ideealan izbor. No predanost energetskoj učinkovitosti čini se kao najvća značajka Snapdragon 8cx Gen 4 čipa.

Čip će, prema pisanju portala WCCFTech podržavati i LPDDR5x radnu memoriju (RAM), uz mogućnost podrške do 64 GB RAM-a, s opcijom pokretanja memorije na znatno nižoj frekvenciji od 4,20 GHz, što omogućuje dulje trajanje baterije od konkurencije.

Očekivanja su i da će Qualcomm ponuditi podršku za PCIe 4.0, s osam traka za grafičke kartice, četirie za NVMe drajvere i one rezervirane za modem i WiFi karticu.

Slika nije dostupna Qualcomm razvija procesore za računala koji bi trebali konkurirati Appleovom hardveru

Snapdragon 8cx Gen 4 bi s toga mogao biti veliki izazivač nadolazećih Appleovih procesora M-serije, kojima bi mogao biti ravan ili ih čak i nadmašiti ove godine.

Ipak, treba biti oprezan, jer konačni detalji vezani za Snapdragon 8cx Gen 4 još uvijek nisu poznati.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti