Smatraju ga vizionarom i uspoređuju s Elonom Muskom: Njegova kompanija uskoro će vrijediti bilijun dolara

Vizija njihova osnivača omogućila im je da prodaju “krampove i lopate u AI zlatnoj groznici”.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.05.2023. / 10:29

Jensen Huang (Foto: Afp)

Nakon objave odličnih poslovnih rezultata i optimistične najave za budućnost, samo u četvrtak cijena dionice Nvidije porasla je za čak 24 posto. Od početka godine cijena dionice kompanije porasla je za čak 165 posto te se tržišna vrijednost tvrtke bliži bilijun dolara. S ovim porastom cijene dionica, njena je tržišna vrijednost već više nego dvostruko veća u odnosu na TSMC. Također, po tržišnoj vrijednost Nvidia zaostaje samo za nekoliko američkih bilijunaša - Appleom, Alphabetom, Microsoftom i Amazonom.

Umjetna inteligencija Razvoj umjetne inteligencije mora pratiti odgovarajuća regulativa i poštivanje društvenih normi

Nije teško pretpostaviti da će uskoro ta vrijednost premašiti i bilijun dolara. U tom smjeru idu najave iz Nvidije, ali i predviđanja analitičara koji vjeruju da bi cijena dionice kompanije mogla doseći 500 dolara, dok je danas ona 389 dolara. Ovakav optimizam baziran je u velikoj potražnji za njihovim grafičkim čipovima koji se koriste za treniranje umjetne inteligencije. Odnosno, kako su to objasnili na Business Insideru, oni prodaju krampove i lopate u AI zlatnoj groznici.

Razlog za ovaj uspjeh novinarima je objasnio analitičar Ted Mortonson, a on leži u odlukama izvršnog direktora tvrtke Jensena Huanga koji je na vrijeme, još prije desetak godina prepoznao smjer u kojem ide tržište: On je istinski vizionar kojeg je usporedio s - Elonom Muskom.

Pri tome je ponajviše mislio na fokus kompanije na grafičke procesore koji se koriste za treniranje AI te je posebno naglasio mogućnosti Nvidijina grafičkog procesora H-100 objavljenog prošle godine za kojeg kaže da je najbolji čip za umjetnu inteligenciju. S obzirom na to da Nvidia svojim klijentima nudi sve usluge - ne samo s hardverske, već i sa softverske strane, usporedio ju je i s Appleom koji razvija i hardver (iPhone) i softver (iOS) i ta se integracija pokazala dobitnom kombinacijom za tvrtku.

Jensen Huang Šef Nvidije objasnio kako bi kompanije zahvaljujući metasvemiru mogle uštedjeti milijarde dolara

S njim se slaže i analitičar Angelo Zino koji je za Insider također nahvalio Huanga i rekao kako je već sada jasno kako će, kada je umjetna inteligencija u pitanju, najveći pobjednik biti upravo - Nvidia.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti