Razvoj umjetne inteligencije mora pratiti odgovarajuća regulativa i poštivanje društvenih normi

Jasno je kako neće svaka primjena umjetne inteligencije biti pozitivna, što treba pokušati spriječiti u korijenu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.01.2023. / 12:40

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Posljednjih mjeseci umjetna inteligencija jedna je od najučestalijih tema u tehnološkoj industriji, ali i šire jer je zahvaljujući chatbotu ChatGPT i šira javnost spoznala mogućnosti AI. Potencijal i te mogućnosti umjetne inteligencije su iznimno velike i mogu itekako unaprijediti naše živote, no samo ako se koriste u pozitivne svrhe, a jasno je kako nemaju svi takve namjere.

Slika nije dostupna Popularni AI alat koji je sve oduševio sada je zainteresirao i hakersko podzemlje

Npr. već su se pojavile informacije kako hakeri pokušavaju iskoristiti ChatGPT za razvoj i distribuciju malicioznih programa te će takvih pokušaja s vremenom sigurno biti sve više.

Zato već sada treba razmišljati o takvim stvarima i u samom startu spriječiti da se umjetna inteligencija iskoristi za negativan odnos prema ljudima. O tome je ovaj tjedan na predstavljanju superračunala u Stockholmu govorio i izvršni direktor Nvidije Jensen Huang koji je, kako su ga nazvali na Reutersu, jedna od najistaknutijih ličnosti na polju umjetne inteligencije. Naime, upravo su njihovi čipovi često korišteni u računalima za treniranje AI, uključujući i u superračunalu koje je Microsoft napravio za startup OpenAI. Upravo OpenAI stoji iza chatbota ChatGPT te je Microsoft ovaj tjedan najavio veliku investiciju u taj startuptešku više milijardi dolara.

Govoreći o umjetnoj inteligenciji, njenom daljnjem razvoju i utjecaju na čovječanstvo, Huang se posebno dotakao važnosti regulative i poštivanja društvenih normi. Naglasio je kako su potrebni neki standardi koji se moraju poštivati prilikom razvoja umjetne inteligencije poput sigurnosnih i etičkih pravila u medicini, ali potrebno je donijeti i zakone koji bi trebali imati važnu ulogu u daljnjem razvoju AI.

Kakve su društvene norme za korištenje AI? Kakve su pravne norme za njeno korištenje i razvoj, upitao se Huang, no smatra kako je sama činjenica da se o tome danas govori pozitivna. Iako je dosadašnji napredak umjetne inteligencije iznimno velik, ona je tek u svojim povojima te će biti iznimno zanimljivo pratiti njen daljnji napredak, pogotovo u npr. u medicini.

Mark Cuban Kako izvući najbolje od umjetne inteligencije i chatbotova poput ChatGPT-a? Mark Cuban ima odgovor

Neki predviđaju da bi jednom umjetna inteligencija trebala premašiti ljudsku inteligenciju, što oni s pesimističnijim gledištem prema AI smatraju trenutkom koji bi mogao biti početak kraja čovječanstva, no nadamo se kako su to ipak samo scenariji iz futurističkih filmova koje nećemo doživjeti i u stvarnosti.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti