Microsoft planira uložiti veliki novac u tehnologiju za koju kažu da predstavlja sljedeći val računalstva

Još nije sigurno je li dogovor već postignut ili se tek treba finalizirati, a spominje se cifra od 10 milijardi dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.01.2023. / 11:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Govoreći nedavno o prognozama za tehnološko tržište, izvršni direktor Microsofta Satya Nadella rekao je kako su pred kompanijom dvije izazovne godine, ali je naglasio i da vjeruje u novi veliki ciklus rasta koji će potaknuti "sljedeći val računalstva" - umjetnu inteligenciju. Da tvrtka ima velike planove na polju AI, mogli smo vidjeti i po nekim nedavnim najavama kako će umjetna inteligencija imati veću ulogu u budućnosti Windowsa, kao i njihova preglednika internetskih stranica Edge.

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija promijenit će način na koji koristimo Windowse

Čini se kako su i Satya Nadella i ekipa iz Microsofta toliko očarani chatbotom ChatGPT da su odlučili investirati novac u kompaniju koja ga je razvila. I to prilično velik novac. Naime, informacije s mreže koje dolaze od izvora upoznatih sa situacijom kažu kako će Microsoft uložiti čak 10 milijardi dolara u tvrtku OpenAI. Još nije poznato je li posao već ugovoren ili su potrebni još neki dogovori, jer je navodno trebao biti finaliziran do kraja 2022. godine.

Kako su objasnili na CNBC-u, Microsoft bi na početku trebao dobivati tri četvrtine profita OpenAI-ja dok ne vrati svoju investiciju, a naknadno bi njezin udio u tvrtki trebao iznositi 49 posto.

S obzirom na to da mnogi ChatGPT OpenAI-ja smatraju prijetnjom Googleovoj tražilici i njihovom modelu oglašavanja, jasno je zašto je Microsoft toliko zainteresiran za tu kompaniju i njezinu tehnologiju. Za razliku od Googleove tražilice koja kao odgovore na pretraživačke linkove prikazuje poveznice sa stranicama, ChatGPT daje konkretan odgovor na pitanja. Također, pokazao se odličnim i u pisanju eseja tako da je često teško zaključiti da je riječ o tekstu koji je napisala umjetna inteligencija, a ne čovjek.

Slika nije dostupna Popularni AI alat koji je sve oduševio sada je zainteresirao i hakersko podzemlje

OpenAI još je 2015. godine osnovao poduzetnik iz Silicijske doline Sam Altman, a spomenuti chatbot baziran na umjetnoj inteligenciji lansiran je u studenom prošle godine.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti