Kako izvući najbolje od umjetne inteligencije i chatbotova poput ChatGPT-a? Mark Cuban ima odgovor

Cuban se pita, ako su već sada mogućnosti AI tako velike, što možemo očekivati u budućnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.01.2023. / 14:55

Mark Cuban (Foto: Afp)

Chatbot ChatGPT kojeg je razvila kompanija OpenAI svojim sposobnostima nikoga nije ostavio ravnodušnim. Na mreži možemo pročitati brojne komentare, analize i predviđanja oko utjecaja umjetne inteligencije na budućnost pa i na samo čovječanstvo, a u jednom nedavnom intervjuu svoje viđenje ovog chatbota dao je i Mark Cuban.

Slika nije dostupna Microsoft planira uložiti veliki novac u tehnologiju za koju kažu da predstavlja sljedeći val računalstva

Poznati investitor i poduzetnik smatra kako je takav oblik umjetne inteligencije “prava stvar” te je rekao kako je ona tek u svojim počecima tako da će biti iznimno zanimljivo vidjeti kako će izgledati njen daljnji napredak, ali i primjena AI u našoj svakodnevici koja, to je svima jasno, neće uvijek biti pozitivna.

Posebno je naglasio jednu stvar, a to je da će kvaliteta odgovora koje dobijemo od ChatGPT-a (a isto se može primijeniti i općenito za AI) ovisiti o načinu na koji postavljamo pitanja. Da je postavljanje pitanja, odnosno kvaliteta postavljenih pitanja od velike važnosti za dobivanje točnog i preciznog odgovora od AI smatra i još jedan poznati investitor. Prema Jasonu Calacanisu, sposobnost postavljanja pravih pitanja chatbotovima u budućnosti bi mogla postati toliko važna da bi mogla prerasti u posebnu profesiju. Vještinu komunikacije s AI sustavima usporedio je s detektivima koji postavljaju prava pitanja jer postavljanjem takvih pitanja mogu dobiti odgovore koje traže.

Zanimljivo, o postavljaju pravih pitanja u budućnosti će ovisiti i - umjetnost. Naime, nedavno je na natječaju za najbolju digitalnu umjetninu u Coloradu nagradu osvojio rad koji je u potpunosti nastao putem sustava za umjetnu inteligenciju Midjourney. Dodjeljivanje takve nagrade osobi koja u biti uopće nije sudjelovala u izradi digitalnog djela, već je samo dala upute programu, izazvala je brojne reakcije. S jedne strane brojni su umjetnici kritizirali dodjelu nagrade za takvo djelo, no ima i onih koji smatraju kako je osoba koja je osvojila nagradu postavila prava pitanja, odnosno dala je prave upute programu za AI, zbog čega i ona snosi zasluge za to djelo.

Tehnološki poduzetnik David Friedberg dao je jednu zanimljivu usporedbu. Dok su se prije cijenili talenti poput Da Vincija, u posljednje vrijeme dominiraju najtalentiraniji korisnici Photoshopa, a u budućnosti bi u umjetnosti mogle dominirati osobe s najkreativnijom maštom s kojom će potaknuti softver na stvaranje.

Slika nije dostupna Popularni AI alat koji je sve oduševio sada je zainteresirao i hakersko podzemlje

Mislim da bi se ista analogija mogla promijeniti na svako tržište i sve industrije, komentirao je za Fortune.

A kako će AI utjecati na našu budućnost najbolje je opisao Cuban kada je rekao da, ako smo sada na verziji ChatGPT-a 3.5, možemo samo zamisliti kakve će biti njene mogućnosti s verzijom 10.

Izvor: Fortune


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti