Novi pravni šamar Meti unutar EU-a: Norveški sud stao na stranu regulatora, a Meta svakim danom gomila sve veću i veću kaznu

Meta je izgubila pravnu pravnu bitku protiv norveške zabrane svojih reklamnih praksi, te su potencijalno suočeni s visokim dnevnim kaznama.

Branimir Vorša | 07.09.2023. / 17:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Meta je u srijedu doživjela pravni neuspjeh u pokušaju blokiranja norveške zabrane svojih reklamnih praksi, što za posljedicu ima znatne dnevne novčaane kazne.

Zabrana, koju je uveo norveški regulator Datatilsynet u srpnju, posebno je ciljala na bihevioralno oglašavanje na Facebooku i Instagramu, ključnu komponentu Metinog poslovnog modela koji se oslanja na ciljanje oglasa korištenjem korisničkih podataka kao što su osobni interesi i povijest lokacije.

  Slika nije dostupna Meti prijete drakonske kazne zbog oglašavanja koje ugrožava privatnost korisnika

Svaki dan gube 100.000 dolara, dok ne počnu poštovati zakon

Zabrana, koja bi trebala trajati tri mjeseca ili dok Meta ne postupi u skladu sa zakonom, omogućuje Instagramu i Facebooku da nastave normalno raditi u Norveškoj. Međutim, ako to učine, Meta se suočava s dnevnim kaznama do milijun norveških kruna, odnosno otprilike 100.000 dolara (dnevno).

Meta je tražila privremeno blokiranje te zabrane, tvrdeći da Datatilsynet nije imao pravnu osnovu za svoju ishitrenu odluku, navodeći faktore kao što je nedovoljna obavijest. Nažalost po Metu, Okružni sud u Oslu stao je na stranu Datatilsyneta, potvrdivši navedene dnevne novčane kazne, počevši od 14. kolovoza.

Glavni direktor Datatilsyneta, Line Coll, pozdravio je odluku suda kao pobjedu prava na zaštitu podataka. U međuvremenu, glasnogovornik Mete izrazio je razočaranje i izjavio da će razmotriti svoje sljedeće korake. Meta je prethodno najavila planove za prijelaz svih korisnika Europskog gospodarskog prostora na usklađivanje s Općom uredbom Europske unije o zaštiti podataka.

Moguće i šire posljedice po Metu

Facebook Meta priprema radikalne promjene: Hoćemo li i dalje koristiti Facebook i Instagram?

Postoji potencijal za širu zabranu bihevioralnog oglašavanja izvan Norveške, budući da bi Datatilsynet mogao predmet iznijeti Europskom odboru za zaštitu podataka, najvišem europskom panelu regulatora privatnosti, što bi moglo proširiti doseg zabrane i diljem Europe.

Meta je suočena s stalnim nadzorom zbog zabrinutosti za privatnost podataka. U svibnju je EU Meti nametnula rekordnu kaznu od 1,3 milijarde dolara i naredila joj da do listopada zaustavi prijenos osobnih podataka korisnika preko Atlantika. Regulatorni problemi također su spriječili Metinu tekstualnu aplikaciju Threads da se pokrene i u EU.

Nadalje, Meta je jedna od nekoliko tvrtki na koje ciljaju novi digitalni propisi EU-a, osmišljeni da obuzdaju tržišnu moć tehnoloških divova. Zakon o digitalnim tržištima klasificira Metu, zajedno s Appleom, Amazonom, Microsoftom, Google matičnim Alphabetom i ByteDanceom (matična tvrtka TikToka), kao mrežne "čuvare vrata", koji podliježu najvišoj razini nadzora unutar EU-a.

Izvor: AP
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti