Meti prijete drakonske kazne zbog oglašavanja koje ugrožava privatnost korisnika

Meta je dobila novu "pljusku" u Europi, ovaj put od norveškog regulatora te im prijeti potencijalna ogromna dnevna kazna zbog oglašivačkih praksi koje krše privatnost korisnika.

Branimir Vorša | 18.07.2023. / 12:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Norveško tijelo za zaštitu podataka, Datatilsynet, izdalo je upozorenje Meti, tvrtki koja stoji iza Facebooka i Instagrama, u vezi s oglašivačkom praksom kojom se krši privatnost korisnika.

Datatilsynet tvrdi da je sudjelovanje u bihevioralnom oglašavanju, koje uključuje profiliranje korisnika bez pristanka - nezakonito. Kao rezultat toga, Datatilsynet je uveo "privremenu zabranu" takve prakse na Facebooku i Instagramu.

Počevši od 4. kolovoza, Meta bi se mogla suočiti s dnevnim kaznama do otprilike 100.000 američkih dolara, dok se zabrana ne ukine ili dok Meta ne pokaže usklađenost sa zakonom, navodi Datatilsynet.

Zabrana ne znači ndostupnost Facebooka i Instagrama

Tobias Judin, voditelj međunarodnog odjela u Norveškoj upravi za zaštitu podataka, pojasnio je da zabrana ne znači da Facebook ili Instagram neće biti dostupni u Norveškoj. Umjesto toga, njegova je svrha osigurati sigurnu upotrebu usluga uz zaštitu prava korisnika.

Meta je odgovorila na odluku, navodeći da će preispitati presudu Datatilsyneta i tvrdeći da to neće imati neposrednog utjecaja na njihove usluge.

Rasprava o pravnim osnovama traje već neko vrijeme, a tvrtke se i dalje suočavaju s nedostatkom regulatorne sigurnosti u ovom području. Nastavljamo konstruktivno surađivati s Irskom (Komisijom za zaštitu podataka), našim vodećim regulatorom u EU, u vezi s našom usklađenošću s njihovom odlukom, poručili su iz je Mete u priopćenju.

Hitna intervencija bila je nužna

Iako Norveška nije dio Europske unije, uključena je u Europski gospodarski prostor (EEA). Datatilsynet se pozvao na prethodnu naredbu irske Komisije za zaštitu podataka, koja je zahtijevala od Mete da do travnja uskladi svoju praksu bihevioralnog oglašavanja s europskim zakonom. Datatilsynet je također citirao nedavnu presudu najvišeg suda Europske unije, koji je utvrdio da Metina praksa nije u skladu sa zakonom.

S obzirom na nedavni pravni razvoj i Metinu neaktivnost, smatramo da je bilo potrebno hitno intervenirati. Ako ne, bojimo se da će Meta nastaviti odgađati usklađenost, rekao je Judin.

Moguće šire implikacije

Datatilsynet je ukazao da bi zabrana bihevioralnog oglašavanja u Norveškoj potencijalno mogla imati šire implikacije. Stvar bi se mogla uputiti Europskom odboru za zaštitu podataka, koji bi zabranu mogao produžiti na više od tri mjeseca i utjecati na cijelu EU.

Meta je već neko vrijeme pod lupom u pogledu privatnosti podataka. U svibnju je Europska unija kaznila Metu s rekordnih 1,3 milijarde dolara i naredila kompaniji da do listopada zaustavi prijenos osobnih podataka korisnika preko Atlantika.

Metina najnovija hit aplikacija Threads, također nije pokrenuta u EU zbog problema s privatnošću.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti