Oslo Innovation Week: Mogu li tehnologija i inovacija riješiti sve globalne izazove?

Tijekom četiri dana više od 200 predavača i 10 tisuća posjetitelja raspravljat će o održivom razvoju, blockchainu, novim tehnologijama, ali i “dugnadu”. Sve pratite na portalu Zimo.hr.

Martina Čizmić | 24.09.2018. / 16:37

Oslo Innovation Week (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Službenim okupljanjem u Gradskoj vijećnici Osla, istoj onoj u kojoj se svake godine dodjeljuju Nobelove nagrade, započeo je 14. Oslo Innovation Week 2018.

Tijekom četiri dana više od 10 tisuća inovatora, poduzetnika, startupova i ljubitelja tehnologije iz cijelog svijeta podijelit će svoje ideje, zamisli i projekte pod motom “dugnad” - suradnja. OIW tako će povezati vodeće međunarodne i lokalne startupe, tvrtke i druge ključne igrače u industriji, koji su zaista predani ideji razvoja održivog poslovnog modela.

Više od 200 predavača predstavit će svoja rješenja za stvarne svjetske izazove kroz poduzetništvo, tehnologiju i inovaciju kako bi stvorili svijet prema održivoj promjeni, dok će se čak 100 startupova iz 17 zemalja natjecati za ulazak u OIW 100 Pitches Final Round. Pobjednik će biti proglašen na zatvaranju konferencije.

Oslo Innovation Week (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Prošlogodišnji pobjednici, startup Chooose, postali su hit i izvan granica Norveške. Dobitnici su cijelog niza nagrada za svoju zelenu ideju. Naime, oni uz pomoć tvrtki i pojedinaca kupuju kvote za proizvodnju CO2 u svijetu te tako poskupljuju te kvote i na neki način, prisiljavaju države i tvrtke da postanu ekološki osviještene i održive. Koliko je njihova ideja zanimljiva i inovativna, najbolje govori činjenica da su dobili poziv predstaviti svoj startup Richardu Bransonu.

Partnera su pronašli i u gradu Oslu, koji je zelena prijestolnica za 2019. godinu i koji se obvezao smanjiti svoj CO2 otisak do kraja 2019. Uz sve što su dosad napravili, uspjeli su smanjiti proizvodnju CO2 za četvrtinu, a 2019. nije ni počela.

Zanimljivo je da će Chooose imati važnu ulogu i na Oslo Business Forumu, koji će se održati 26. rujna i na kojem će kao glavni govornik biti bivši američki predsjednik Barack Obama. Umjesto poklona i cvijeća za govornike, organizatori su se udružili s Choooseom te će svima pokloniti vaučer na kojem će pisati koliki je njihov udio u otkupu CO2 kvote. No taj vaučer govornici mogu i položiti u zemlju, zaliti i iz njega će izrasti cvijeće. Inovativna ideja koja pokazuje koliko su Norvežani, poznati po svojim naftnim i plinskim poljima, zapravo predani zelenoj i održivoj ekonomiji.

Već na samom početku konferencije dodijeljena je Oslo Innovation Award, nagrada koja se dodjeljuje pojedincu ili tvrtki koji najbolje promoviraju etička načela u poslovanju u skladu sa UN-ovim načelima održivog poslovanja.

Oslo Innovation Week (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Pobjedniku, tvrtki Otovo, koja proizvodi solarne panele, uručena je medalja koju je, dok se njihovo ime izgovaralo na pozornici, izradio uređaj za graviranje. Praktičan primjer kako IoT može funkcionirati u svakodnevnom životu.

Tijekom četiri dana konferencije održava se cijeli niz zanimljivih predavanja, a o atmosferi i inovacijama koje će biti predstavljene moći ćete čitati ekskluzivno na portalu Zimo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti