Osnivač tvrtke za kibernetičku sigurnost završio u zatvoru zbog "prosljeđivanja povjerljivih informacija"

Group-IB se usredotočio na istraživanje visokotehnoloških zločina i online prijevara, uključujući i Rusiju.

Hina | 26.07.2023. / 13:58

Kibernetička sigurnost, ilustracija (Foto: European Union, 2021)

Ruski sud osudio je u srijedu Ilju Sačkova, osnivača ruske tvrtke za kibernetičku sigurnost, na 14 godina zatvora zbog izdaje jer je, prema novinskoj agenciji TASS, proslijedio povjerljive informacije stranim obavještajnim službama.

Sačkov, koji poriče krivnju, pomogao je osnovati Group-IB, nekoć jednu od najistaknutijih ruskih tvrtki za kibernetičku sigurnost koja je ranije ove godine objavila da je prekinula veze sa svojim izvornim tržištem.

Savezna služba sigurnosti (FSB) uhitila je 37-godišnjeg Sačkova u rujnu 2021. pod optužbom za izdaju u povjerljivom slučaju. Sačkov više nije povezan s tvrtkom Group-IB, ali posjeduje udio u njoj.

Njegovi bivši kolege koji su kupili ruski Group-IB i preimenovali ga u F.A.C.C.T priopćili su da će se njegov pravni tim žaliti na presudu i zatražiti intervenciju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U vrijeme njegova uhićenja, Group-IB se usredotočio na istraživanje visokotehnoloških zločina i online prijevara, uključujući i Rusiju. Imao je bazu klijenata koja je uključivala banke, energetske tvrtke, telekomunikacijske tvrtke i Interpol.

Sačkov je razljutio vlasti godinu dana prije uhićenja na događaju na kojemu je prisustvovao ruski premijer Mihail Mišustin.

U obraćanju koje je prikazano na državnoj televiziji, Sačkov je optužio vlasti da su dopustili istaknutom ruskom kriminalnom hakeru da neometano posluje, kritizirao je imenovanje navodnog bivšeg špijuna u tijelo za nadzor izvoza naprednih tehnologija te optužio Putinova izaslanika za kibernetičku sigurnost za toksične izjave.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti