Osnovana krovna AI organizacija u EU-u: CroAI je jedan od temeljnih osnivača

EAIF okuplja stručnjake iz devet vodećih europskih AI organizacija - Hrvatske, Francuske, Njemačke, Slovenije, Austrije, Bugarske, Nizozemske, Poljske i Litve.

Martina Čizmić | 30.05.2023. / 08:56

Martina Silov, CroAI (Foto: CroAI)

AI organizacije zemalja članica EU-a, okupile su se u krovnoj AI organizaciji - Europskom AI forumu (EAIF). Kako je priopćeno iz Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CroAI), upravo je ta organizacija jedan od glavnih osnivača. 

Naime, inicijativa za osnivanjem krovne europske AI organizacije krenula je prije tri godine upravo iz Hrvatske, u suradnji s njemačkim i francuskim kolegama, za vrijeme hrvatskog presjedanja Vijećem Europske unije.

Sada je ta inicijativa prerasla u formalnu organizaciju sa sjedištem u Bruxelles-u, a predstavlja jedinstveno tijelo na razini EU-a koje će se baviti pitanjima AI-a i predstavljati europski AI ekosustav, ističu iz CroAI.

Misija EAIF-a je biti poveznica između europskih kreatora politika i AI poduzetnika, predstavljajući više od 2000 tvrtki. Kao organizacija žele ubrzati ulaganja u umjetnu inteligenciju, oblikovati strategije umjetne inteligencije i uskladiti politike diljem Europe kako bi se izbjegla fragmentacija i izgradili mostovi u ekosustavu umjetne inteligencije usmjerene na čovjeka.

EAIF okuplja stručnjake iz devet vodećih europskih AI organizacija, uključujući: CroAI (Hrvatska), Hub France IA (Francuska), KI Bundesverband (Njemačka), AI4SI (Slovenija), AI Austria (Austrija), AI Cluster Bugarska (Bugarska), NL AI Coalitie (Nizozemska), Digital Poland Foundation (Poljska) i Udruga umjetne inteligencije Litve (Litva).

Kroz protekle 3 godine Forum je vođen entuzijazmom devet europskih NGO-a za AI. Organiziran je redovno svakih šest mjeseci u zemlji koja presjeda Europskom unijom te je postigao ogromni utjecaj i doseg kako u Komisiji tako i na lokalne zemlje. Sada je bilo vrijeme da se stvar formalizira i organizira kao posebno tijelo koje će biti glas AI startupa u Bruxellesu. Naročito mi je drago da je cijela stvar krenula iz Hrvatske 2020. za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om i zarolala se sve do Bruxellesa, izjavila je izvršna direktorica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju, Martina Silov.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti