Neki od najvećih znanstvenih i tehnoloških umova poput Stevena Hawkinga i Elona Muska već dugo vremena upozoravaju na veliku potencijalnu prijetnju koju čovječanstvu predstavlja umjetna inteligencija. Oni se boje da bi jednom umjetna inteligencija mogla 'nadmašiti ljudsku inteligenciju i biološku evoluciju' te je pitanje što će se onda dogoditi, odnosno hoće li se AI okrenuti protiv ljudi i uništiti čovječanstvo. Kako bi spriječili negativan utjecaj razvoja umjetne inteligencije, pokrenuta je neprofitna organizacija OpenAI koju su financijski podržali, među inim, Elon Musk, suosnivač PayPala Peter Thiel i kompanije poput Infosysa i Amazon Web Servicesa i čiji je cilj fokusiranje na razvoj umjetne inteligencije koja će koristiti čovječanstvu.

Ova je organizacija 'oslobođena svih financijskih obaveza', tj. njena svrha nije istraživanje i razvoj umjetne inteligencije koja bi na kraju donijeli profit ulagačima, već žele da napredak digitalne inteligencije pozitivno utječe na budućnost čovječanstva i našeg planeta. Zbog toga će rezultati istraživanja OpenAI-a biti dostupni svim kompanijama koje se bave razvojem umjetne inteligencije i moći će koristiti njihove patente. Iz ove organizacije poručili su kako bi umjetna inteligencija trebala biti 'produžena ruka čovječanstva' koja će biti maksimalno sigurna i koja će svima biti dostupna i korisna. Napominju kako je danas teško zamisliti koliko će u budućnosti čovječanstvo imati koristi od umjetne inteligencije, kao što je jednako je teško zamisliti koliko bi umjetna inteligencija mogla nanijeti štete ako se koristi na krive načine, a trenutno je jako teško predvidjeti kada će AI dosegnuti ljudsku razinu.

No, kada do toga jednom dođe, treba biti spreman, zbog čega je i osnovana ova organizacija koja bi razvoj takve digitalne inteligencije trebala usmjeriti prema napretku čovječanstva, a ne prema nekim sebičnim interesima pojedinaca i kompanija, odnosno on ne smije biti izvan kontrole jer bi na kraju takva umjetna inteligencija mogla naštetiti svima na svijetu.  

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju