Osobni asistent građanima: Puljanima u razvrstavanju otpada pomaže web-aplikacija

Pula trenutačno prikuplja 24 posto selektivnih sirovina, a cilj je udvostručiti taj postotak.

Petra Fabian Kapov B.F.M. | 24.07.2018. / 08:06

Galerija

Puljani, prvi u Hrvatskoj, informacije o recikliranju i odlaganju otpada mogu doznati preko mobitela ili laptopa. Naime, oni na usluzi imaju aplikaciju koja je kao asistent građanima te im pomaže kada su u pitanju primarni i alternativni izbori razvrstavanja otpada.

Široka tražilica s više od 700 pojmova pruža pomoć Puljanima koji su u nedoumici kada je riječ o primarnim i alternativnim izborima razvrstavanja otpada. Naime, oni na interaktivnoj karti mogu vidjeti lokacije svih spremnika u kojima se taj otpad može odložiti.

Mi smo napravili web-aplikaciju zato što za korištenje aplikacije treba samo web-preglednik, a ne treba preuzimati aplikaciju. Internetski preglednik može se koristiti i na mobilnim uređajima i na računalu, objasnio je Aleks Aćimović, jedan od autora aplikacije.

Pula trenutačno prikuplja 24 posto selektivnih sirovina, a cilj je udvostručiti taj postotak.

Cilj nam je svakako doseći nekih 50 do 60 posto, kao i ostale zemlje EU-a. U svijest građana trebamo ugraditi da oni sami moraju selektirati taj otpad kako bi se taj otpad mogao ponovo koristiti, rekla je biologinja i ekologinja Marina Marčeta Ivančić.

Bitno je građanima omogućiti kvalitetne alate jer svi skupa prelazimo na novi način prikupljanja, odlaganja i razgradnje otpada, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Krajnji je cilj da čim manje otpada završi na odlagalištu te da se reciklira sve što se reciklirati može.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti