Ostaci nečije rakete udarili u Mjesec i napravili novi krater - vjerojatno

Potvrdu da je Mjesec bogatiji za jedan krater mogli bi dobiti ili od NASA-ine letjelice Orbiter ili od indijske Chandrayaan 2, koje se trenutno nalaze u orbiti Mjeseca.

Martina Čizmić | 04.03.2022. / 14:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvena i opća javnost gotovo su mjesec dana pratile sapunicu oko ostataka rakete koja je danas trebala udariti u Mjesec. Prvo je bilo objavljeno da se radi o ostacima SpaceX-ove rakete, da bi se kasnije saznalo kako je ipak riječ o ostacima kineske rakete. No, Kinezi tvrde da to nije njihova raketa.

Slika nije dostupna Tko je lansirao raketu? Brzinom većom od 9000 km/h udarit će u Mjesec

Tko god da je ispalio dotičnu raketu u svemir, očito nije razmišljao o tome što će se s njezinim ostacima dogoditi. Znanstvenici već dugo upozoravaju na sve veći problem svemirskog otpada koji se gomila u Zemljinoj orbiti, ali i oko nje, jer čovječanstvo ispaljuje sve više raketa, satelita i ostalih letjelica u svemir. 

Prema astronomima koji su pratili te ostatke, službeno nije poznato čiji će ostaci udariti u Mjesec. No, znali su kad. Cijeli događaj se trebao odigrati oko 13:25 po hrvatskom vremenu.

Slika nije dostupna Veliki obrat oko rakete koja će udariti u Mjesec: Nije riječ o SpaceX-u, već su krivci - Kinezi

Je li se zaista i odigrao, znanstvenici nisu sigurni jer je mjesto u koje je ovaj otpad trebao udariti na drugoj strani Mjeseca, pa će astronomima biti potrebni tjedni, a možda i mjeseci da potvrde što se točno i gdje dogodilo. Nadaju se da bi potvrdu da je Mjesec bogatiji za jedan krater mogli dobiti ili od NASA-ine letjelice Orbiter ili od indijske Chandrayaan 2, koje se trenutno nalaze u orbiti Mjeseca. 

 

 

Znanstvenici ističu kako je dio koji je udario u Mjesec težak oko tri tone i trebao je udariti brzinom većom od devet tisuća km/h, nakon čega bi na njegovoj površini trebala nastati rupa duboka između 10 i 20 metara.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti