Tko je lansirao raketu? Brzinom većom od 9000 km/h danas će udariti u Mjesec

Astronomi vjeruju kako će ostatak kineske rakete danas udariti u Mjesec, no Kinezi kažu da to nije njihova raketa.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.03.2022. / 09:13

Raketa (Foto: Getty Images)

Krajem siječnja svjetski mediji prenijeli su informaciju kako je raketa SpaceX-a lansirana još 2015. godine na putu prema Mjesecu u koji bi trebala udariti početkom ožujka. Nedugo nakon toga i nakon što je dobio nove podatke od NASA-e, astronom Bill Gray, koji je prvi objavio vijest u SpaceX-ovoj raketi priznao je da je - pogriješio. Rekao je kako dio rakete i dalje leti prema Zemljinu satelitu, no to neće biti američka, već kineska raketa lansirana još 2014.

Slika nije dostupna Raketa SpaceX-a lansirana još 2015. godine uskoro bi mogla udariti u Mjesec

Novi obrat uslijedio je nakon toga kada su Kinezi objavili da je ta raketa Chang`e 5-T1 nakon lansiranja u potpunosti izgorjela u atmosferi, tako da raketa koja je na putu prema Mjesecu nije njihova.

Cijela je situacija prilično zbunjujuća i, dakle, službeno nije poznato čija će raketa ili možda neki drugi komad svemirskog otpada udariti u Mjesec. No, zna se kad. Taj bi se događaj trebao odigrati danas oko 13:25 sati po hrvatskom vremenu. Na NBC-ju naglašavaju kako je Kina i 2020. poslala raketu prema Mjesecu u misiji prikupljanja Mjesečeva tla, tako da postoji mogućnost da će dio te rakete koja je sudjelovala u misiji prije dvije godine udariti u Mjesec.

Taj udar, na žalost astronoma, neće biti vidljiv teleskopima te će proći tjedni, a možda i mjeseci dok se on zaista i potvrdi.

Dio rakete težak je oko tri tone i u Mjesec će udariti brzinom većom od devet tisuća km/h, nakon čega bi na njegovoj površini trebala nastati rupa duboka između 10 i 20 metara, predviđaju znanstvenici.

Slika nije dostupna Astronaut objavio fascinantnu fotografiju snimljenu s ISS-a

Bez obzira na to čija je to raketa, Gray upozorava kako ni Kina ni druge države ne vode previše računa o svemirskom otpadu. Da bi to u budućnosti mogao biti veliki problem, vjeruje i Steve Wozniak, suosnivač Applea, koji je nedavno pokrenuo kompaniju usmjerenu upravo prema praćenju svemirskog otpada kako bi se u budućnosti spriječili sudari sa satelitima ili svemirskim letjelicama.

Izvor: NBC News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti