Suosnivač Applea ima novu misiju: Odlučio je riješiti problem svemirskog otpada

Steve Wozniak osnovao je kompaniju čiji je cilj praćenje svemirskog otpada i objekata koji kruže oko Zemlje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.03.2022. / 10:26

Steve Wozniak (Foto: AFP)

U situaciji u kojoj se svijet nalazi danas, problem svemirskog otpada čini se prilično zanemariv, no zbog njega bi u budućnosti svijet mogao imati nove i drukčije probleme. Kako do njih ne bi došlo, želi se pobrinuti suosnivač Applea Steve Wozniak. Popularni Woz pokrenuo je kompaniju Privateer s ciljem praćenja kretanja svemirskih objekata i otpada, a kako bi se izbjegli potencijalni sudari s npr. satelitima ili svemirskim letjelicama kakvih će tijekom sljedećih godina biti sve više u Zemljinoj orbiti.

Ilustracija Tiangong-1 (Foto: CMSA) Bliski susreti u svemiru: Muskovi sateliti zamalo su se sudarili s kineskom svemirskom postajom

Kako naglašavaju na CNN-u, Woz sa svojim suradnicima ne ganja iste snove kao i Elon Musk i Jeff Bezos te ne razmišljaju o novim raketama i slanju ljudi prema zvijezdama. Njihova je misija usmjerena isključivo na borbu protiv svemirskog otpada i krhotina koje kruže oko naše planete i čiji se broj povećava. S povećanim brojem satelita (Musk ih šalje na tjednoj bazi) i svemirskog otpada, sve je veća šansa i za njihov sudar, što bi dovelo do stvaranja novog otpada.

Mnogi od nas ne shvaćaju koliko su naši životi ovisni o servisima koji dolaze iz svemira - GPS, financijske transakcije, praćenje klime. Naš je život povezan sa svemirom i najmanje krhotine koje kruže oko Zemlje mogu oštetiti i uništiti kritične sposobnosti za neke od najosnovnijih aspekata naših svakodnevnog života, pojasnio je koliki problem predstavlja svemirski otpad Wozniak.

Ključan dio Privateera je softver koji prikuplja sve podatke s radara sa Zemlje (prva verzija počinje s radom ovaj tjedan) i povezuje ih na jednom mjestu na kojem bi se nalazila najveća baza podataka o svemirskom otpadu i objektima koji kruže oko naše planete. Program bio trebao operatorima satelita davati informacije o potencijalnim sudarima njihovih satelita s takvim krhotinama kako bi ih na vrijeme mogli spriječiti.

Slika nije dostupna VIDEO Pogledajte što se događa sa svemirskim otpadom pri ulasku u Zemljinu atmosferu

Također, s tim podacima bi jednog dana i posebne letjelice mogle ugrabiti otpad i usmjeriti ga izvan orbite, no do tada će vjerojatno proći još dosta vremena.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti