Raketa SpaceX-a lansirana još 2015. godine uskoro bi mogla udariti u Mjesec

Nakon sedam godina nekontroliranog leta u svemiru, putovanje dijela SpaceX-ove rakete trebalo bi se zaustaviti na površini Mjeseca.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.01.2022. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Početkom 2015. sa SpaceX-ovom raketom Falcon 9 u svemir je na putovanje od više milijuna kilometara američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu poslala poseban klimatski opservatorij. Prvi dio misije koji se odnosi na slanje opservatorija izvršen je uspješno, no došlo je do problema s drugim dijelom rakete koji od tada u “kaotičnoj orbiti” luta svemirom. Tom lutanju uskoro bi mogao doći kraj i to na prilično zanimljiv način - raketa bi se mogla sudariti s Mjesecom.

Slika nije dostupna Pogledajte fotografiju lansiranja SpaceX-ove rakete koja je mnoge oduševila

Do problema s raketom došlo je kada je bila na prevelikoj visini da više nije bilo goriva za povratak u zemljinu atmosferu, no nije imala dovoljno energije kako bi izbjegla gravitaciju zemljano-mjesečeva sustava, objasnio je meteorolog Eric Berger.

Od tada, a prošlo je sedam godina, prati se kretanje i putanja rakete, a Bill Gray, koji je razvio softver za praćenje objekata koji se nalaze u blizini Zemlje poput asteroida, kometa, manjih planeta i slično, izračunao je točan datum udara. Prema njegovim podacima, dio rakete koji se odvojio od Falcona 9 početkom ove godine preletio je blizu Mjeseca, a u sam Mjesec trebao bi udariti 4. ožujka i to brzinom od oko 8 tisuća km/h. Naglasio je kako je točno mjesto udara trenutačno teško izračunati jer bi na putanju mogao utjecati nepredvidiv efekt sunčeve svjetlosti, no taj učinak ne bi trebao biti prevelik te bi s vremenom trebali s velikom preciznošću izračunati točno mjesto i vrijeme udara.

Za one koji se nadaju kako bi se udar rakete u Mjesec mogao vidjeti sa Zemlje Gray nema dobre vijesti te kaže da će proći “neprimijećeno”.

Slika nije dostupna Nova usluga osiguravajućih kompanija: Police osiguranja za let u svemir

Da bi do udara moglo doći na taj datum potvrdio je i astrofizičar s Harvarda Jonathan McDowell, no osim što je to prvi put do sada da će svemirski otpad završiti na Mjesecu, sudar SpaceX-ove rakete i našeg satelita ne smatra nekim važnim, ni značajnim događajem.

Izvor: Digital Trends
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti