Veliki obrat oko rakete koja će udariti u Mjesec: Nije riječ o SpaceX-u, već su krivci - Kinezi

Za manje od mjesec dana u Zemljin satelit udarit će raketa, no to neće biti Falcon 9 SpaceX-a, već kineska raketa lansirana još 2014.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.02.2022. / 11:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošli mjesec brojni su mediji objavili priču o ostatku rakete SpaceX-a koja bi u ožujku trebala udariti u Mjesec. Astronomi koji prate kretanja objekata u svemiru tada su objavili kako je riječ o raketi Falcon 9 lansiranoj još 2015. godine, a nakon što se ta informacija proširila mrežom, Musk i SpaceX našli su se na udaru kritika te su stručnjaci još jednom upozorili na opasnost od stvaranja svemirskog otpada.

Slika nije dostupna VIDEO Vatromet na noćnom nebu: Portorikanci imali pogled iz prvog reda na pad Muskovih Starlink satelita

No došlo je do velike promjene u ovoj priči. Iako bi raketa i dalje trebala udariti u Mjesec, čini se kako su astronomi pogriješili u svojim proračunima te uopće nije riječ o raketi SpaceX-a. Naime, na putanji za sudar sa Zemljinim satelitom, pokazali su novi podaci, nalazi se stara kineska raketa. To je objavio astronom Bill Gray, koji taj objekt prati još od 2015. godine i koji je, kao i brojni njegovi kolege, vjerovao kako je riječ o spomenutom Falconu 9.

Grey je priznao kako prepoznavanje objekata u svemiru nije jednostavno ni lako te, iako je imao dovoljno dobre dokaze da je objekt koji je na putu prema Mjesecu SpaceX-ova raketa, ti dokazi ipak nisu bili stopostotni. Da je bio u krivu, uvjerili su ga iz NASA-e, koja ima vlastiti sustav za praćenje objekata u svemiru. Ekipa iz svemirske agencije reagirala je nakon što su objavljene informacije o udaru rakete u Mjesec te su njihovi podaci dali potpuno drukčije rezultate za SpaceX-ov Falcon 9.

Slika nije dostupna Kakva nesreća! Osvojio putovanje života - u svemir, ali morao je odustati zbog prevelike težine

S podacima koje je dobio od NASA-e Grey je ponovno krenuo u istraživanje tog objekta i dobio potpuno drukčije rezultate u odnosu na prva predviđanja. Umjesto SpaceX-ova Falcona 9, 4. ožujka u Mjesec bi trebao udariti dio kineske rakete Long March 3C koja je lansirana u sklopu misije Chang 5-T1 još 2014. godine.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti