Prošli mjesec brojni su mediji objavili priču o ostatku rakete SpaceX-a koja bi u ožujku trebala udariti u Mjesec. Astronomi koji prate kretanja objekata u svemiru tada su objavili kako je riječ o raketi Falcon 9 lansiranoj još 2015. godine, a nakon što se ta informacija proširila mrežom, Musk i SpaceX našli su se na udaru kritika te su stručnjaci još jednom upozorili na opasnost od stvaranja svemirskog otpada.

Pad Starlink satelita izazvan geomagnetskom olujom snimljen iznad Puerto Rica VIDEO Vatromet na noćnom nebu: Portorikanci imali pogled iz prvog reda na pad Muskovih Starlink satelita

No došlo je do velike promjene u ovoj priči. Iako bi raketa i dalje trebala udariti u Mjesec, čini se kako su astronomi pogriješili u svojim proračunima te uopće nije riječ o raketi SpaceX-a. Naime, na putanji za sudar sa Zemljinim satelitom, pokazali su novi podaci, nalazi se stara kineska raketa. To je objavio astronom Bill Gray, koji taj objekt prati još od 2015. godine i koji je, kao i brojni njegovi kolege, vjerovao kako je riječ o spomenutom Falconu 9.

Grey je priznao kako prepoznavanje objekata u svemiru nije jednostavno ni lako te, iako je imao dovoljno dobre dokaze da je objekt koji je na putu prema Mjesecu SpaceX-ova raketa, ti dokazi ipak nisu bili stopostotni. Da je bio u krivu, uvjerili su ga iz NASA-e, koja ima vlastiti sustav za praćenje objekata u svemiru. Ekipa iz svemirske agencije reagirala je nakon što su objavljene informacije o udaru rakete u Mjesec te su njihovi podaci dali potpuno drukčije rezultate za SpaceX-ov Falcon 9.

Lansiranje SpaceX Inspiration 4 s civilnom posadom - 1 Kakva nesreća! Osvojio putovanje života - u svemir, ali morao je odustati zbog prevelike težine

S podacima koje je dobio od NASA-e Grey je ponovno krenuo u istraživanje tog objekta i dobio potpuno drukčije rezultate u odnosu na prva predviđanja. Umjesto SpaceX-ova Falcona 9, 4. ožujka u Mjesec bi trebao udariti dio kineske rakete Long March 3C koja je lansirana u sklopu misije Chang 5-T1 još 2014. godine.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju