VIDEO Vatromet na noćnom nebu: Portorikanci imali pogled iz prvog reda na pad Muskovih Starlink satelita

Većina novolansiranih satelita Starlink s početka veljače osuđena je na propast zbog nastale geomagnetske oluje.

Branimir Vorša | 10.02.2022. / 11:14

Novih 49 satelita Starlink lansirano je u orbitu raketom Falcon 9 3. veljače iz svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi. No, zbog snažne solarne erupcije očekuje se da će se 40 od tih 49 satelita srušiti na Zemlju tijekom narednih dana, piše portal Space.com.

U međuvremenu se na društvenim mrežama pojavio video koji prikazuje ulazak u atmosferu i raspadanje, vjerojatno s jednog od satelita SpaceX-a, snimljenog na nebu iznad Puerto Rica.

Gužva u Zemljinoj orbiti - 4 Gužva u svemiru: Sateliti najbogatijeg čovjeka na svijetu zamalo izazvali sudar? Kina optužila SAD za veliku prijetnju

Video prikazuje dva različita događaja u razmaku od otprilike jedne minute. To mogu biti dva dijela istog satelita ili dvije odvojene letjelice koje su putovale u istoj orbitalnoj ravnini, rekao je Marco Langbroek, satelitski tragač sa sjedištem u Nizozemskoj. U svakom slučaju, prilično je jasno da je riječ o objektima koji su bili dio lansiranja satelita Starlink 3. veljače, istaknuo je nizozemski stručnjak.

Jedan od tragova jest da je orbitalna ravnina ovog lansiranja bila iznad Puerto Rica, a smjer kretanja (jugozapad - sjeveroistok) mu odgovara, napisao je Langbroek na blogu u kojem analizira video.

Kako bih to potvrdio, napravio sam astrometriju na snimci i postavio grubu kružnu orbitu na izmjerene pozicije. Grubo orbitalno preklapanje koje sam dobio, a izmjerio sam tri fragmenta, daje orbitalne nagibe u rasponu od 54 - 56 stupnjeva: Starlink sateliti su u orbitama nagnutim od 53,2 stupnja, tako da je to dovoljno blizu (s obzirom na marginu pogreške) da se može zaključiti da se objekt koji ponovno ulazi uklapa s orbitalnom ravninom Starlinka, dodao je Langbroek.

Geomagnetska oluja koja se dogodila početkom veljače bila je potaknuta snažnom solarnom bakljom M-klase koja se dogodila 30. siječnja i koja je trajala više od četiri sata, nakon čega je uslijedilo izbacivanje koronalne mase.

Slika nije dostupna SpaceX lansirao Starlink Premium satelitski internet čija će mjesečna pretplata iznositi 500 dolara

SpaceX je od 2018. godine do danas lansirao više od 2000 satelita Starlink u nastojanju da dovede brzi internet u sve dijelove svijeta, posebno u one gdje redoviti pristup internetu nije moguć ili je ozbiljno ograničen.

Godine 2021. SpaceX je postavio novi rekord tvrtke za najveći broj lansiranja raketa u godini, s čak 31 lansiranjem te (pandemijske) godine.

Izvor: Space.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti