Geomagnetska oluja uništila većinu satelita koje je SpaceX prošli tjedan lansirao u svemir

Zbog geomagnetske oluje 40 od 49 lansiranih satelita nije uspjelo doseći planiranu poziciju u orbiti te će biti uništeni pri povratku u Zemljinu atmosferu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.02.2022. / 07:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za svoju uslugu svemirskog, odnosno satelitskog interneta Starlink SpaceX mora u svemir poslati gomilu satelita. Za početak, dobili su odobrenje za 12 tisuća satelita, iako postoji mogućnost da će se ta brojka na kraju popeti na više desetaka tisuća.

Postavljanje brojnih satelita u Zemljinu orbitu potrebno je kako bi se cijeli naš planet pokrio brzim satelitskim internetom. Dosadašnja testiranja i korisničko iskustvo pokazali su da su brzine Starlinka i više nego zadovoljavajuće te bi zahvaljujući Muskovim satelitima mnogi diljem planete napokon mogli dobiti pristup brzom internetu. No to ima i svoju cijenu jer je satelitski internet puno skuplji od klasičnog broadbanda i mobilnog interneta.

Slika nije dostupna SpaceX lansirao Starlink Premium satelitski internet čija će mjesečna pretplata iznositi 500 dolara

Kako bi taj veliki broj satelita poslali u svemir, potrebna su česta lansiranja te SpaceX tijekom ove godine svaki tjedan planira lansirati jednu raketu.

No nakon posljednjeg lansiranja naišli su na neočekivane probleme zbog kojih su izgubili gotovo sve satelite koje su lansirali. Naime, 3. veljače u orbitu su lansirali raketu s 49 Starlinkovih satelita, no prema predviđanjima SpaceX-a, najvjerojatnije njih 40 bit će - uništeno. Razlog za to je geomagnetska oluja koja je izazvala gotovo 50 posto veći otpor u odnosu na prijašnja lansiranja, zbog čega nisu uspjeli doseći planiranu orbitu oko Zemlje. Iako je SpaceX napravio manevar s kojim su pokušali riješiti taj problem, čini se kako će većina njih, odnosno 40 na kraju izgorjeti u atmosferi, umjesto da dosegnu planiranu poziciju.

Slika nije dostupna Kakva nesreća! Osvojio putovanje života - u svemir, ali morao je odustati zbog prevelike težine

Iz SpaceX-a kažu kako njihovi sateliti ne predstavljaju nikakav rizik od sudara s drugim satelitima te su napravljeni tako da se u potpunosti unište prilikom ulaska u atmosferu - što znači da neće nastati svemirski otpad, niti će njihovi dijelovi pasti na Zemlju.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti