Oštre kritike kreatora Dogecoina: Kriptovalute donose najgore od kapitalizma, a kontrolira ih moćan kartel bogataša

Jackson Palmer iz šale je sudjelovao u razvoju meme kriptovalute Dogecoin, a na Twitteru je objasnio zašto se povukao s tržišta i što sve ne valja s kriptoindustrijom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.07.2021. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mišljenja o kriptovalutama prilično se razlikuju. Za neke nema dvojbe da su kripto i decentralizirane financije budućnost u koju treba ulagati, dok drugi na njih ne gledaju blagonaklono te ih smatraju platežnim sredstvom crnih tržišta. No zahvaljujući bitcoinu mnogi su u kratko vrijeme postali milijunaši, ali sigurno je velik broj onih koji su svoje ušteđevine i kredite uložili u vrijeme kada je kriptotržište zaronilo duboko u crveno te su bitcoine prodali s velikim minusom.

Slika nije dostupna HNB upozorio: Ulažete li u kriptovalute, budite svjesni da možete sve izgubiti; iz UBIK-a odgovorili: Isto se može reći i za valute koje izdaju središnje banke

Ovaj tjedan o kriptovalutama se oglasio i jedan od kreatora tzv. meme kriptovalute Dogecoin Jackson Palmer. Valuta koja je nastala kao šala ove je godine na krilima Elona Muska ostvarila veliki porast te je njezina tržišna vrijednost veća od 25 milijardi dolara. U seriji objava na Twitteru Palmer je napisao da, nakon godina proučavanja, može zaključiti kako je riječ o desničarskoj hiperkapitalističkoj tehnologiji razvijenoj prvenstveno s ciljem povećanja bogatstva njezinih zagovarača. Kaže kako se više nikada neće vratiti kriptovalutama jer smatra da njih “kontrolira moćan kartel bogataša” koji su od zagovaranja decentraliziranih financija evoluirali te sada uključuju brojne iste institucije koje su povezane uz postojeći centralizirani financijski sustav koji bi trebale zamijeniti.

Kriptoindustrija kombinira najgore od današnjeg kapitalističkog sustava poput korupcije, prijevare i nejednakosti i koristi softver kako bi tehnološki ograničila intervencije poput regulacija i poreza koje bi trebale poslužiti kao zaštita za obične ljude, napisao je na Twitteru. Također, smatra kako je cijela industrija prepuna mutnih likova, kupljenih influencera i plaćenih medijskih kuća koji su zajedno stvorili kult brzog bogaćenja koji je napravljen tako da se izvlači novac iz, u financijskom smislu, naivnih i očajnih ljudi.

Slika nije dostupna Britanac želi prekopati između 300 i 400 tisuća tona smeća kako bi pronašao tvrdi disk s više od 2 milijarde kuna

Među inim, upozorio je i na nemogućnost nekakve dobronamjerne debate oko kriptovaluta. Naime, “moćnici koji kontroliraju industriju”, kao i investitori kojima je prodana lažna nada da bi jednom mogli postati milijarderi, odmah negativno reagiraju i na umjerene kritike kriptotržišta, što je još jedan od razloga zbog kojih je još ranije odlučio raskrstiti s kriptovalutama, uključujući i Dogecoin koji je prodao prije njegova velikog uspona.

Izvor: Dogecoin

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti