Mnogi su inovatori i entuzijasti bili opsjednuti kreiranjem "ledbećih dasaka", "ledbećih skateboardova" i sličnih naprava kakve smo prvi puta vidjeli u filmskom hitu Povratak u budućnost.

Catalin Alexandru Duru je uspio, nakon godina istraživanja napravio je lebdeću dasku, ako se ova zanimljiva naprava može tako nazvati, kojom je osigurao ulazak u povijest. Jer, kada vam Guinnessova knjiga rekorda potvrdi da ste u nečemu najbolji na svijetu, onda to definitivno ima određenu težinu, bez obzira o tome što mnogi sve te silne rekorde doživljavaju kao potpuno neozbiljne. A zapravo poanta priče i jest u zabavi i smišljanju nečeg sasvim posebnog u čemu je Catalin definitivno uspio.

On je uspio kreirati prototip svojevrsnog drona, dovoljno moćnog i stabilnog da može podnijeti težinu odraslog muškarca. Let se dogodio još 25. kolovoza 2014. godine iznad jezera Ouareau u kanadskom Quebecu, ali je tak sada "verificiran" kao najbolji na svijetu i dobio je nagradu za najduže "putovanje, odnosno let ledbećom daskom". Iako mu je ta osiguranje rekorda teoretski bilo dovoljno i 50 metara, Catalin Alexandru Duru letio je točno 275,9 metara čime je postao vlasnik svjetskog rekorda. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju