Otac interneta upozorava: Umjesto da mu pomogne, Internet je razočarao čovječanstvo!

No iako je razočaran onime u što se internet pretvorio, Berners-Lee odlučan je stvari popraviti.

Martina Čizmić | 04.07.2018. / 07:52

Sir Tim Berners-Lee (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Sir Tim Berners-Lee smatra se izumiteljem mreže svih mreža - ocem interneta. Uvijek je isticao pozitivne strane interneta i koliko njegovo širenje i primjena mogu poboljšati svakodnevni život.

No u posljednje vrijeme sve češće ima "gorak okus" u ustima zbog sve češćih i sve većih skandala povezanih s internetom.

Tako je u razgovoru za Vanity Fair rekao kako se osjećao "očajno" nakon što je čuo za skandale poput onog s Cambridge Analyticom i Facebookom, odnosno ruskog uplitanja u američke izbore.

Vidjeli smo da je internet razočarao čovječanstvo umjesto da mu služi, kao što je to trebao, rekao je Berners-Lee.

Kao glavni problem vidi činjenicu da je internet zapravo centraliziran i monopoliziran, što je rezultiralo stvaranjem fenomena koji ne idu u korist cjelokupnom čovječanstvu.

No iako je razočaran onime u što se internet pretvorio, Berners-Lee odlučan je stvari popraviti. Tako trenutačno radi na platformi koja je osmišljena kako bi decentralizirala internet i dala pojedincima kontrolu nad njihovim podacima.

Platforma Solid, koju razvija na MIT-u, zapravo je set konvencija i alata za izgradnju decentralizirane socijalne aplikacije temeljene na principu povezanih podataka. Iako je platforma još uvijek u razvoju, ono što su Berners-Lee i njegov tim pokazali na stranicama Solida pokazuje mješavinu društvenih mreža i aplikacija. Kako će izgledati na kraju i hoće li promijeniti internet kakav svi dobro poznajemo, teško je reći.

Još uvijek nije javna, ali rad na njoj vraća optimizam i uzbuđenje koje su lažne vijesti oduzele, rekao je na kraju intervjua Berners-Lee.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti