Otkriveno najosunčanije mjesto na Zemlji, gdje čovjek može dobiti dozu zračenja sa Sunca kao da stoji na Veneri

Čileanska regija Altiplano visoko u Andama ruši rekorde u količini intenzivnog sunčeva zračenja, koje znanstvenici uspoređuju s onim na Veneri.

Branimir Vorša | 27.07.2023. / 13:35

Altiplano
Altiplano (Foto: Getty Images)

Čileanski Altiplano, golema ravnica u Andama unutar pustinje Atacame, nalazi se na više od 4000 metara nadmorske visine i u blizini zapadne obale Južne Amerike. Unatoč općenito hladnoj i suhoj klimi, to područje prima više sunčeve svjetlosti nego bilo koje drugo mjesto na Zemlji, a zasjenjuje čak i lokacije na višim nadmorskim visinama i bliže ekvatoru.

To je zapravo zračenje koje ćete primati ljeti ako stojite na Veneri, objašnjava autor nove studije Raul Cordero, klimatolog sa Sveučilišta u Groningenu u Nizozemskoj.

Vulkanska aktivnost na Veneri, ilustracija Nova studija potvrdila razlog zbog kojeg se vjeruje da Venera ima "mladenački" izgled

U navedenom istraživanju, objavljenom u Biltenu Američkog meteorološkog društva, znanstvenici su na čileanskom Altiplanu izmjerili svjetski rekord od 2177 vata po kvadratnom metru sunčeva zračenja. Još jedan znanstvenik za Zemlju, TC Chakraborty iz Pacific Northwest National Laboratoryja, koji nije bio uključen u istraživanje, smatra da su nalazi studije upečatljivi.

To je zanimljiva promatračka studija solarnih ekstrema mogućih na našem planetu, što postavlja nove rekorde za kratkovalno zračenje na površini, komentirao je rezultate studije Chakraborty.

U prosjeku, sunčevo zračenje na visoravni iznosi približno 308 vata po kvadratnom metru, što ga čini najjačim u svijetu. Cordero je naglasio da je potencijal solarne energije u Altiplanu otprilike dvostruko veći nego u srednjoj Europi i istočnoj obali SAD-a.

Ekstremno zračenje u tom području pripisuje se tankim oblacima na velikim visinama koji se raspršuju prema naprijed i intenzivno koncentriraju sunčevu svjetlost na površini.

Venera NASA radi na naprednoj bateriji za misije na Veneru koja se temelji na tehnologiji korištenoj za napajanje pametnih vojnih projektila

Kada se sunčevo zračenje prenosi kroz atmosferu, apsorbira ga vodena para i raspršuju ga oblaci i aerosoli. Ali mjesto na visokoj nadmorskoj visini koje se nalazi iznad sloja vodene pare i ima manje oblaka znači da bi aerosoli trebali imati više sunčeve svjetlosti, objašnjava Seiji Kato, atmosferski znanstvenik u NASA-i koji nije bio uključen u istraživanje.

Ti oblaci, obično kumulusi, cirusi ili cirostratusi, mogu povećati sunčevo zračenje do 80 posto u usporedbi s uvjetima bez oblaka. Najizraženiji su tijekom ljeta na južnoj hemisferi, potaknuti vlagom južnoameričkog monsuna koji potječe iz Amazone.

Iznimno solarno zračenje čileanskog Altiplana postavlja stoga značajan rekord te pruža vrijedne uvide za znanstvena istraživanja i istraživanje solarne energije.

Izvor: Washington Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti