Otključajte svoje znanstvene vještine na Frizbijadi

Znate li što je "firzbijada"? I kakve veze ona ima sa znanošću? Provjerite 2. lipnja na Institutu Ruđer Bošković.

Martina Čizmić | 25.05.2023. / 08:00

Pokusi iz fizike, ilustracija (Foto: Institut Ruđer Bošković)

Znanstveno-popularna manifestacija 'Frizbijada' održat će se u petak 2. lipnja 2023. od 9:00 do 17:00 sati u prostorima Instituta Ruđer Bošković, Bijenička ulica 46, Zagreb.

Radi se o zajedničkom otvorenom danu Instituta za fiziku i Instituta Ruđer Bošković ispunjenom zanimljivim pokusima, posjetima laboratorijima, online predavanjima te brojnim interaktivnim aktivnostima koje će nadahnuti i educirati posjetitelje svih uzrasta.

Frizbijada je jedinstveni znanstveno-popularni događaj nastao u sinergiji dva susjedna instituta s dokazanom predanošću i dugogodišnjim iskustvom u edukaciji i popularizaciji znanosti. Cilj događanja je povezati najbolje elemente iz znanstveno-popularnih aktivnosti Instituta za fiziku i Instituta Ruđer Bošković, koje su znanstvenici i istraživači intenzivno razvijali zadnjih desetljeća, a kako bi učenicima, studentima i široj javnosti pružili platformu za učenje o najnovijim dostignućima u znanosti i tehnologiji te kako bi ih kroz zabavne i poučne aktivnosti, eksperimente i obrazovne programe motivirali da nastave razvijati svoje vještine u području STEM-a.  

Kako ističu organizatori, program obuhvaća posjet laboratorijima za organizirane školske grupe, sadržaje u perivoju i na travnjacima Instituta za fiziku za posjetitelje svih uzrasta, te različite video materijale za virtualne posjetitelje svih generacija koji ne mogu uživo posjetiti Frizbijadu.

Također, u sklopu programa otvaranja Frizbijade održat će se i okrugli stol na temu: 'Znanstvena komunikacija: vještina u razvoju'. Cilj okruglog stola je okupiti predstavnike znanosti, medija i politike kako bi razgovarali o izazovima komuniciranja znanstvenih tema važnih za građane te kako bi istaknuli važnost unaprjeđenja komunikacijskih vještina znanstvenika.

Nikako ne propustite vatrene kemijske eksperimente, mikroskope, teleskope, detektore i još mnogo toga u našim istraživačkim postajama na otvorenom koji će također ponuditi zanimljive sadržaje iz fizike, kemije, biologije, biomedicine, istraživanja mora i okoliša,' poručuju organizatori te dodaju kako su ove godine pripremili brojna iznenađenja za sve školske grupe koje posjete Frizbijadu.

Uzbuđenje je zagarantirano jer su organizirali čak tri rute koje će posjetiteljima u 60 minuta omogućiti da obiđu po tri laboratorija Instituta za fiziku uz pratnju naših istraživača s oba instituta koji će pokazati dio svojih istraživanja.
I dok je za ovaj dio programa u laboratorijima obvezna registracija grupa, program koji se u festivalskom ozračju odvija na otvorenom i to u perivoju, na travnjacima Instituta za fiziku, otvoren je za sve posjetitelje svih uzrasta, bez prethodne najave!

A za sve one koji ne stignu doći, pripremljen je niz zanimljivih online predavanja. 

No, što je zapravo "frizbi"? FRIZBI je akronim dobiven iz kratica instituta, IRB i IF te riječi znanost. Bit će i frizbija i jo-jo-a i znanstvenika - znanosti i zabave. 

Više o Frizbijadi, kao i kako se uključiti, možete saznati na službenim stranicama. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti