Otkrijte tko je bila "prva žena u hlačama" i upoznajte skriveni Zagreb uz Zagreb Be There

Pored rute ADVENTurous Women of Zagreb, tu je i tradicionalna ruta Advent Zagreb, u kojoj se nalaze ključne lokacije događanja na Adventu te ostale već poznate rute Hidden Spots, Classic Zagreb, Street Art, New Zagreb, Craft Zagreb i Great Croats.

Martina Čizmić | 04.12.2018. / 12:15

Zagreb be there (Foto: PR) (Foto: PR)

Posjetitelji Zagreba, ali i svi ostali koji žele upoznati drugu stranu glavnog grada, tijekom Adventa imaju priliku proći gradom u društvu poznatih žena iz povijesti.

Zahvaljujući novoj ruti u mobilnoj aplikaciji Zagreb Be There, ADVENTurous Women of Zagreb, posjetitelji Zagreba mogu obići lokacije i saznati više o slavnim Zagrepčankama. Posjetitelji će osim poznate spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, na ruti moći upoznati i još sedam inspirativnih žena – Mariju Jurić Zagorku, sestre Baković, prvu ženu u hlačama, Slavu Šenoa, Sidoniju Erdödy Rubido, Catu Dujšin-Ribar i Ljerku Šram.

Podsjetimo, aplikacija Zagreb Be There nešto je poput lokalnog insajdera kojeg svaki posjetitelj može nositi u džepu i tako pomoću pametnog telefona otkrivati i ona manje "turistička" mjesta u gradu. U ljetne i adventske dane, uz redovite rute, aplikacija sadrži i one privremene. Iako namijenjena prvenstveno turistima, rado je koriste i Zagrepčani.

Ovog će Adventa priča o poznatoj spisateljici Ivani Brlić-Mažuranić u ruti ADVENTurous Women of Zagreb turiste odvesti do Maksimira, inače jedne od novih adventskih lokacija s brojnim bajkovitim programima za djecu i odrasle. Tkalčićeva ulica, odnosno „Advent Stara Tkalča“ druga je nova adventska lokacija, kamo će korisnike aplikacije odvesti Marija Jurić Zagorka, prva hrvatska novinarka. O poznatim borkinjama protiv fašizma, sestrama Baković, posjetitelji će više doznati u prolazu koji nosi njihovo ime, a tamo će se pak susresti i sa starim setom za božićni film što ih možda potakne i da pogledaju jedan od božićnih filmova na programu Kina Europa. Žena koja se u Zagrebu prvi put usudila odjenuti hlače posjetitelje će odvesti do Zrinjevca.

Ivana Brlić-Mažuranić (Foto: PR) (Foto: PR)

Ako se zapute čitavom rutom ADVENTurous Women of Zagreb, turisti će obići još i Massarykovu ulicu, gdje je rođena Slava Šenoa, Hrvatski glazbeni zavod, vezan za prvu hrvatsku opernu primadonu Sidoniju Erdődy Rubido, zatim Demetrovu 3, gdje se nalazi memorijalna zbirka uspješne slikarice Cate Dujšin-Ribar, te na kraju Dežmanov prolaz, vezan za slavnu glumicu Ljerku Šram i njezinu stvarnu ljubavnu dramu s Milivojem Dežmanom.

Pored rute ADVENTurous Women of Zagreb, tu je i tradicionalna ruta Advent Zagreb, u kojoj se nalaze ključne lokacije događanja na Adventu te ostale već poznate rute Hidden Spots, Classic Zagreb, Street Art, New Zagreb, Craft Zagreb i Great Croats.

Aplikacija funkcionira na principu igre pa posjetitelji koji obiđu cijelu rutu i prijave se na svakoj lokaciji uz hashtag #BeThereZagreb, osvajaju nagradu. Besplatna je i dostupna na Android i iPhone uređajima, a može se preuzeti i s mikrostranice betherezagreb.com.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti