Otkriven bizaran i nepoznat morski organizam na dnu karipskog mora, znanstvenici ga nazvali "plavi šlajm"

Još jednom se pokazalo kako morske dubine i dalje skrivaju stvorenja koja mogu zbuniti, zapanjiti i zadiviti znanstvenike. Jedno takvo posve slučajno je pronađeno tijekom prijenosa uživo ekspedicije na dnu karipskog mora.

Branimir Vorša | 21.09.2022. / 13:27

Nepoznati plavi organizam na dnu karipskog mora
Nepoznati plavi organizam na dnu karipskog mora (Foto: oceanexplorer.noaa.gov)

Znanstvenici su posve neočekivano na morskom dnu u Karibima otkrili neidentificirana dubokomorska amorfna stvorenja, koja su nazvali "blue goo" (plavi šlajm). Tijekom live streama ekspedicije, članovi tima raspravljali su o tome što bi mogao biti taj tamni organizam, ali nitko od znanstvenika nije mogao pronaći pravi odgovor.

Periska - 4 Jeste li ju vidjeli? Znanstvenici traže pomoć u pronalasku ove plemenite školjke

Znanstvenici koji su kontrolirali podmornicu na daljinsko upravljanje (ROV) u blizini morskog dna oko St. Croixa, jednog od američkih Djevičanskih otoka, vidjeli su 30. kolovoza više tih navedenih stvorenja. Ta podmornica pripada istraživačkom brodu Okeanos Explorer američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA), koji je proveo posljednja četiri mjeseca istražujući dijelove sjevernog Atlantika.

Misteriozne nakupine organizama otkrivene su kako nepomično stoje na morskom dnu, na između 407 i 611 metara ispod površine mora.

Kao što je uobičajeno tijekom takvih ekspedicija, snimku zarona uživo je prenosila NOAA, kako bi i morski entuzijasti iz cijelog svijeta mogli uživati u prizorima. No, tijekom prijenosa uživo, znanstvenici su uočili i zumirali jedno od neobičnih plavih stvorenja i počeli raspravljati o tome što bi to moglo biti.

Neki promatrači primijetili su da je to vjerojatno ili meki koralj ili spužva, a potencijalno čak i plaštaš, odnosno želatinozni morski beskralježnjak koji se ponekad naziva i morskom mlaznicom. Tim znanstvenika je predložio brojne potencijalne nadimke za novootkriveno morsko stvorenje, uključujući "grbavu plavu stvar", "plavi biomat" i "plavi šlajm".

"Nije kamen"

Međutim, članovi ekspedicije mogli su se složiti samo oko onoga što misteriozno stvorenje nije.

Mogu vam reći da to nije kamen, ali to je najdalje što mogu zaključiti, našalio se jedan znanstvenik tijekom prijenosa uživo.

Znanstvenici će sada započeti s dugotrajnim procesom pokušaja identificiranja zagonetnog stvorenja. U prijenosu uživo, istraživači su rekli da će poslati slike i video snimke ronjenja stručnjacima za koralje i spužve kako bi vidjeli mogu li identificirati zagonetne mrlje.

Slika nije dostupna Singapur će koraljne grebene pokušati spasiti s - Lego kockicama

To nije lak zadatak, jer postoji oko 2000 vrsta mekih koralja, prema Svjetskom registru morskih vrsta; oko 8500 vrsta spužvi, prema NOAA; i oko 3000 vrsta plaštaša, prema Smithsonian Ocean Institutu.

Ako stručnjaci ne budu u mogućnosti identificirati vrstu tada će misterij ostati sve dok se ne prikupi uzorak, rekli su članovi ekspedicije. Smatraju da je taj gnjecavi misterij savršen primjer zašto su ove ekspedicije tako zabavne i važne, kako za gledatelje, tako i za znanstvenike.

Uvijek postoji barem jedna stvar koja vas zapanji, rekao je jedan od članova ekspedicije.

Izvor: Live Science

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti