Jeste li ju vidjeli? Znanstvenici traže pomoć u pronalasku ove plemenite školjke

Akcija je aktualna kroz cijelu godinu, no njen značaj najviše dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima, kada je povećana mogućnost uočavanja morskih organizama u njihovom prirodnom staništu.

Martina Čizmić | 23.07.2021. / 10:06

Periska
Periska - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Znate li kako izgleda periska? Jeste li ju vidjeli u posljednje vrijeme? Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zatražilo je pomoć javnosti ne bi li lakše detektirali, popisali i zaštitili preživjele primjerke ove plemenite školjke.

Naime, zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske (Pinna nobilis) u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, periske nestaju. Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni „imunitet“. Kako bi ih očuvali te pratili stanje populacije koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja, organizirana je akcija "Jeste li ih vidjeli?". 

Slika nije dostupna Znanstvenici zavapili: Plemenitoj periski u Jadranskom moru prijeti izumiranje!

Nada u spas periski - 5 Znanstvenike oduševio sićušan tračak nade u Jadranu: Velika tek nešto više od centimetra, no ova periska je živa

Pomor periski na ušću Neretve Znanstvenici upućuju dramatičan apel: Plemenita periska mogla bi zauvijek biti izgubljena

Akcija je aktualna kroz cijelu godinu, no njen značaj najviše dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima, kada je povećana mogućnost uočavanja morskih organizama u njihovom prirodnom staništu.

Kako ističu iz Zavoda, od prve pojave zaraze i masovnog pomora u hrvatskom dijelu Jadranskog mora potvrđeno je 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana.

Pri identifikaciji živih jedinki plemenite periske u prirodi potrebno je provjeriti reagira li jedinka zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njenoj neposrednoj blizini. Naime, uspravna ljuštura plemenite periske u sedimentu ne podrazumijeva nužno i živu jedinku. 

Kako sigurno provjeriti je li plemenita periska živa možete pogledati u kratkom videu odnosno pročitatiti na stranicama Ministarstva.

Upozoravaju kako je plemenita periska strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki (praznih ljuštura) plemenite periske je zabranjeno.

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima su opažene i fotografije mogu se dojaviti putem ove poveznice na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu vrste@mingor.hr.

Aktivnosti očuvanja plemenite periske provode se kroz projekt Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru, čiju provedbu koordinira Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Projekt se provodi kroz tri potprojekta koje sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a čiji su nositelji Javna ustanova „More i krš“ (za južni Jadran), Javna ustanova Park prirode „Telašćica“ (za srednji Jadran) i Javna ustanova Nacionalni park „Brijuni“ (za sjeverni Jadran), koji koordiniraju i provode aktivnosti očuvanja periske na regionalnoj razini, u suradnji s partnerima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti