Pronađena jedna od samo četiri periske koje su u divljini, prijeti im izumiranje

Traje akcija spašavanja periski. Iz Omiša u pulski akvarij stigla je beba periska i unijela optimizam i veselje među znanstvenike. Kažu, to je tračak nade da ipak ima šanse za njihov spas.

Lina Dollar | 22.11.2020. / 08:00

Galerija

Velika tek nešto više od jednog centimetra. Ali što je najvažnije, ova je periska živa. Iz Aquariuma u Puli i dalje strepe jer je riječ o krhkoj, maloj ličinki kojoj je potrebno jako puno njege. I zato je hitno iz Omiša prebačena u pulski Akvarij, kako bi joj se stvorili idealni uvjeti za preživljavanje.

Uhvaćena je u jednom od kolektora na dubini od šest metara. Oni su postavljeni od Dubrovnika do Istre, no za sada je nađena samo ova jedna.

On je u jednom trenutku napravio onako, je li? I svi smo se nadvili nad njim i svi smo rekli je, je, to je periska, tako da smo svi bili u panici kako ćemo je izvaditi iz te mreže jer je jako mala, prepričava Jelena Kurtović Murtić.

U našem moru, kako govore stručnjaci iz pulskog akvarija, broj živih periski možemo nabrojati na prste jedne ruke - četiri žive periske! Broj onih u zatočeništvu spustio se na tek 25. Pitanje je i koliko su zdrave.

Obzirom da su ostale žive još tri mjeseca nakon pronalaska pozitivnog rezultata to nas upućuje da bi se moglo dogoditi da dođe do neke otpornosti jedinke, objašnjava voditeljica Aquariuma Aleksandra Bel Dajković.

Prihvatili smo izumiranje kao normalno

No, dok se znanstvenici bore protiv nestajanja pojedinih vrsta, borba ide i u suprotnom smjeru. Problem je što sada dolazi i mnogo stranih vrsta, neke od njih postaju invazivne što znači da se razmnožavaju kod nas, oduzimaju hranu i prostor drugim našim autohtonim organizmima, tvrdi biologinja Žana Moslavac.

Više od 600 stranih biljaka, i oko 300 životinja. Neke od njih u moru su i prijetnja našoj bioraznolikosti. Ne bih govorila o opasnim vrstama i algaama ubojicama, samim time što je kao korov na kopnu nemoguće kontrolirati i te invazivne koje dolaze u moru je jednostavno nemoguće iskorijeniti, tvrdi Ljiljana Iveša iz Centra za istraživanje mora.

A ono što smo smatrali nemogućim, sada nam se događa. Bojim se da kod nas u našoj civilizaciji nestanak vrsta je prihvatljiv događaj, dokaz tome je da je u zadnjih pedeset godina nestalo sedamdeset posto vrsta. Periska je samo jedna u nizu oblika života koju smo uništili, zaključio je Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera.

I sada je svim silama želimo spasiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti