Na stručnom skupu o opasnosti od nestanka plemenite periske održanom na Krku utvrđeno je da je sasvim izvjesno da se, ako se odmah ne osmisle i realiziraju mjere spašavanja živih primjeraka, do kraja godine može zauvijek izgubiti ova vrsta, a za njihov spas su preostali tjedni.

Masovno ugibanje plemenitih periski proteklih mjeseci radikalno je ubrzano te su za spas periski preostali ne mjeseci nego tjedni, ako ne i dani, priopćeno je u nedjelju iz Udruge Eko Kvarner, organizatora skupa.

Zbog svega toga, znanstvenici će sljedećih dana uputiti apel predsjedniku Republike Hrvatske, predsjedniku Vlade i predsjedniku Hrvatskoga sabora, s namjerom da se svi državni resursi angažiraju kako bi se preostali živi primjerci periske stavili pod karantenu, te da se pokuša intenzivan uzgoj mlađi.

Ako svi mjerodavni državni organi ne posvete dovoljno pažnje tom problemu i ne angažiraju dovoljno resursa, vjerojatno ćemo moći već sljedeće godine postaviti prvi spomenik još jednoj zauvijek izgubljenoj vrsti, stoji u priopćenju.

Znanstveno-stručni skup naziva "Proširenje ekološke mreže Natura 2000 na morska područja (sjeverozapadna obala otoka Krka, Riječki zaljev)" zbog očuvanja staništa plemenite periske održan je od 10. do 12. rujna. Na skupu se razmatralo postojeće stanje bioraznolikosti na kopnu i moru, s posebnim osvrtom na stanje populacija strogo zaštićene vrste školjkaša plemenite periske Pinna nobilis Linneaus, 1758.

Periska, lostura, lošćura (lat. Pinna nobilis) školjkaš je iz porodice lepezastih školjki (lat. Pinnidae). Najveći je školjkaš Jadranskoga mora prosječne veličine između 30 i 50 centimetara, ali može dosegnuti visinu od 120 centimetara. Periske su hermafroditi. Školjka je zakopana do trećine visine te se bisusnim nitima veže za morsko dno. Od bisusnih niti periske u prošlosti se proizvodila tzv. morska svila. Simbiont je račić periskin čuvar.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju