Otkriven dosad nepoznat divovski koraljni greben na Tahitiju

Greben se proteže preko tri kilometra dužine, širok je između 30 i 65 metara, a dubok između 35 i 70 metara dubok, precizira Unesco, dodajući kako su neki divovski koralji promjera dva metra.

Hina | 20.01.2022. / 08:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Znanstvenici su otkrili divovski, zdravi koraljni greben u obliku ruže na više od 30 metara dubine na obali Tahitija, što je važno otkriće budući da koraljni grebeni pate od klimatskih promjena.

To je jedan od najvećih koraljnih grebena na svijetu koji je dubok više od 30 metara. Besprijekorno stanje koralja u obliku ruže i opseg područja koje pokrivaju čine ovo vrlo neobičnim otkrićem, navodi se u priopćenju UNESCO-a koji podržava ovu znanstvenu misiju.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju: Od 2009. do 2018. nestalo je 14 posto koraljnih grebena u svijetu

Greben se proteže preko tri kilometra dužine, širok je između 30 i 65 metara, a dubok između 35 i 70 metara dubok, precizira Unesco, dodajući kako su neki divovski koralji promjera dva metra.

To je malo istraženo područje. Ono što dobro poznajemo su područja između nula i 30 metara, objašnjava za AFP Laetitia Hedouin, morska biologinja i specijalistica za koralje, iz francuskog istraživačkog centra CNRS i organizacije za istraživanje okoliša CRIOBE.

Ovi koralji ne pokazuju znakove stresa ili bolesti, dodala je, dok su koralji bliže površini u Francuskoj Polineziji doživjeli epizodu izbjeljivanja 2019. godine, a često i morske zvijezde također mogu opustošiti koralje, proždirući ih.

Na početku smo programa praćenja za koji se nadamo da će biti dugoročan, kako bismo bolje razumjeli zašto ovaj koraljni greben nije vidljivo stradao od klimatskih promjena i kakva je dinamika njegove populacije, zaključila je Hedouin.

Slika nije dostupna Znanstveno iznenađenje stoljeća: Pronađen novi koraljni greben viši od 500 metara

Stanje znanja o oceanima i dalje je ograničeno, a samo 20 posto morskog dna na planetu je mapirano.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti