Sigurnosni stručnjaci iz Googlea objavili su kako su otkrili sigurnosni propust u operativnom sustavu Android koji bi mogao ugroziti više od 100 milijuna pametnih telefona diljem svijeta.

Googleovi stručnjaci propust su pronašli još u prosincu 2017. godine, nakon čega je izdana sigurnosna zakrpa, no s pojavom Androida 8 propust se ponovno pojavio i ostao.

Upozorili su kako su propust pronašli kod 20-ak modela pametnih telefona, među kojima su i Googleov Pixel, ali i modeli Samsunga, Huaweija i Xiaomija.

Iako se očekuje kako će sigurnosni propust biti ispravljen tijekom listopadskih ažuriranja, članica Googleova tima Project Zero Maddie Stone upozorila je kako su već zamijetili da se alati za iskorištavanje tog propusta prodaju na crnom tržištu.

No nema razloga za paniku i strah. Kako su pojasnili, da bi uređaj bio ugrožen, korisnik bi morao preuzeti zaraženu aplikaciju koja će iskoristiti propust, odnosno hakeri bi morali stvoriti web-stranicu sa zaraženim kodom koji bi iskoristio slabost i "ušao" kroz Chrome.

Problem bi se mogao pojaviti, ako netko razvije učinkovit alat za iskorištavanje ovog sigurnosnog propusta i pokrene kampanju kojom želi zaraziti što više uređaja, prije no što Google izda zakrpu.

Stoga, dok se to ne dogodi, pazite što klikate i kakve aplikacije instalirate na svoje uređaje.

Izvor: Project Zero

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju